MG+MSUM

INTERNACIONALA | Naše mnoge Evrope

Pretekli teden, od 17. do 19. septembra, je v Madridu potekalo srečanje Internacionale, konfederacije sedmih muzejev, v kateri so MACBA (Barcelona), Moderna galerija (Ljubljana), Muzej moderne umetnosti (Varšava), Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (Antwerpen), SALT (Istanbul in Ankara); Van Abbemuseum (Eindhoven) in Museo Reina Sofía (Madrid).

 

Pobudnik ustanovitve Internacionale je bila pred devetimi leti prav Moderna galerija Ljubljana. Delovanje Internacionale temelji na sodelovanju med muzeji in drugimi evropskimi institucijami za moderno in sodobno umetnost, ki delujejo skupaj kot del mreže, eno njenih vodilnih načel pa so povezave med umetnostjo in družbo.

 

V sklopu kulturnega programa Ustvarjalna Evropa bo Evropska komisija zagotovila 2 milijona evrov za financiranje štiriletnega kulturnega projekta Internacionale, tokrat z naslovom Naše mnoge Evrope (Our Many Europes). Projekt bo vodil Muzej Reina Sofía, namen tokratnega projekta pa je povečati raznovrstnost obiskovalcev, ki vstopajo skozi vrata umetnostnih institucij, in z inovativnimi strategijami, prilagojenimi današnjemu času, izboljšati interakcijo med obiskovalci in muzejem.

 

Projekt Naše mnoge Evrope bo vseboval predavanja, razstave in izobraževalne programe, pri čemer bo poudarek na dejavnejši vlogi obiskovalcev, hkrati pa bo raziskoval inovativne oblike sodelovanja z vključevanjem novih tehnologij.

 

Vsebinsko se bodo vse dejavnosti posvečale devetdesetih letom 20. stoletja, tj. začetku sodobne Evrope in desetletju, v katerem je z vidika umetnosti prišlo do prelomne spremembe v družbi, ki se je odprla internetu in razširjenim obzorjem.

 

Internacionala je doslej že dvakrat s pomočjo EU sredstev uspešno izvedla svoj zastavljeni program kulturnih projektov. Prvi uspešni program z naslovom 1957-1986. Umetnost od zatona modernizma do vzpona globalizacije je vodila Moderna galerija. Sledil je program z naslovom Rabe umetnosti, ki je potekal od 2013-2017, in je širši publiki predstavil nova branja evropske zgodovine. V preteklih štirih letih je konfederacija Internacionala izvedla približno 1.900 dejavnosti – razstav, predavanj, seminarjev – ter privabila preko 1.600.000 obiskovalcev.

 

Moderna galerija Ljubljana je v preteklem obdobju v sklopu Internacionale izvedla številne uspešne projekte: leta 2011 je z razstavo Muzej afektov odprla Muzej sodobne umetnosti Metelkova, z mednarodno zbirko Arteast 2000+ je gostovala v muzeju Van Abbemuseum v Eindhovnu in muzeju sodobne umetnosti MACBA v Barceloni. Med najodmejnejšimi projekti  je bila razstava NSK – Od Kapitala do kapitala, ki je nazadnje gostovala v Muzeju Reina Sofia v Madridu, letos pa smo v sklopu Internacionale tudi prvič pripravili Poletno šolo. 

 

Prvo delovno srečanje članov Internacionale in drugih partnerjev v projektu Naše mnoge Evrope je bilo v Muzeju Reina Sofía v Madridu, udeležili pa so se ga direktorji in direktorice muzejev članov Internacionale: Zdenka Badovinac (Moderna galerija), Bart de Baere (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), Ferran Barenblit (MACBA), Charles Esche (Van Abbemuseum), Joanna Mytkowska (MSN Varšava), Meriç Oner (SALT) in Manuel Borja-Villel (Museo Reina Sofía).