MG+MSUM

NIKA AUTOR | Novicam se ne odpovemo! | Med pet najboljših paviljonov

Britanski časopis The Guardian je slovenski paviljon uvrstil med pet najboljših paviljonov na 57. beneškem bienalu

 

Britanski časopis The Guardian je uvrstil predstavitev Republike Slovenije med pet najboljših paviljonov letošnjega beneškega bienala. Slovenijo letos zastopata umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik s projektom Novicam se ne odpovemo!. Projekt sestavljata film Nike Autor z naslovom Obzornik 63 – Vlak senc in zbornik, ki so ga uredili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah.

 

Novinarka in umetnostna kritičarka Laura Cumming je za The Guardian zapisala, »Vrhunsko izvirni film Nike Autor, ki se osredotoča na vlake kot simbole upanja in obupa, kolažno sestavlja podvozja Busterja Keatona in današnje imigrantske slepe potnike, posnetke stare železniške linije Beograd–Ljubljana in sodobne podobe ljudi, ki nosijo domov železniške pragove za kurjavo pozimi. Nika Autor je novi John Grierson.«

 

Poleg The Guardiana je slovenski paviljon na lestvico desetih paviljonov, ki jih morate videti, uvrstila tudi britanska spletna platforma a-n, največja britanska organizacija umetnikov z več kot 21.000 člani.

 

Jennifer Higgies, novinarka in sourednica revije Frieze, je v svojem članku o vrhuncih nacionalnih udeležb v Arzenalu Obzornik 63 opisala kot delo, ki človeka »globoko prevzame«. Frieze je ena najpomembnejših mednarodnih revij o sodobni umetnosti, ki izhaja v Londonu od leta 1991.

 

Film Obzornik 63 – Vlak senc bodo ustvarjalci predstavili tudi v Sloveniji, s potujočimi gostovanji v različnih institucijah v poletnih mesecih. Koledar predstavitev, ki jim bodo sledili pogovori s soustvarjalci, bomo objavili v kratkem.

 

 

Sporočilo za javnost.

Priporočamo