MG+MSUM

POLETNO BRANJE | | Publikacije Moderne galerije

Moderna galerija je v tem letu izdala ali sodelovala pri izdaji več pomembnih publikacij s področij vizualne umetnosti, kuratorstva in teorije. Vabimo vas, da jih poiščete v knjigarnah v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. 

 

Zdenka Badovinac: Tovarištvo - kuriranje, umetnost in politika v post-socialistični Evropi

MONOGRAFIJA
V pričetku leta je v angleškem jeziku izšla nova knjiga Zdenke Badovinac z naslovom Comradeship: Curating, Art, and Politics in Post-Socialist Europe (Tovarištvo: Kuriranje, umetnost in politika v post-socialistični Evropi), ki jo je izdala umetnostna organizacija Independent Curators International iz New Yorka. Publikacija je tretja v seriji Perspectives in Curating, ki se osredotoča na mednarodno aktualne refleksije in diskusije kuratorjev, umetnikov, kritikov in umetnostnih zgodovinarjev ter kuratorskih praks. 


Knjiga obsega ključne tekste Zdenke Badovinac s področja avtorskih razstav in pojmov kot so "sodobnost; ponavljanje", "kolektivizem, samoupravljanje", "modernizem, socializem, kino", "bodočnost, Balkan", avtorica pa je knjigo prvič javno predstavila letos februarja v New Yorku. 

 

 

Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941)

RAZSTAVNI KATALOG

Obsežni dvojezični katalog, ki je izšel ob aktualni razstavi v Moderni galeriji Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941), vsebuje raziskovalne prispevke v štirih poglavjih: Kaj je videl Louis Adamič?Iz zgodovine Jugoslovanske umetnostiVizualna umetnost in Dokumentacija
Med poglavji je najobsežnejši del namenjen prispevkom iz polja vizualne umetnosti, ki posebej obravnavajo področje slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, avantgarde ter fotografije in filma.  

 

Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih

RAZSTAVNI KATALOG

Katalog razstave Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki je do 10. septembra na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, je izšel v slovenski in angleški različici. 
Katalog, ki ga je oblikoval umetniški kolektiv Kurs, vsebuje študijska besedila Bojane Piškur, Chương-Đài Võ, Samie Zennadi, Teje Merhar in Aneja Korsike. S predstavitveni teksti in vizualnim materialom so predstavljeni tudi sodelujoči umetniki, institucije in projekti. 

 

Marko Peljhan: Here we go again … SYSTEM 317

RAZSTAVNI KATALOG

Prvi obsežnejši katalog umetnika Marka Peljhana je Moderna galerija izdala ob projektu Here we go again … SYSTEM 317, a situation of the Resolution series, ki letos predstavlja Slovenijo na 58. beneškem bienalu. 
Katalog je oblikoval Juan Manuel Escalante, vsebuje pa besedila Zdenke Badovinac, Andreasa Broeckmanna, Ede Čufer, Matthewa Fullerja in Igorja Španjola, bibliografijo pa je prispevala Teja Merhar. 

 

ŠUM#11 | Hipersonična izpolnoverja

POSEBNA IZDAJA

Ob razstavi Marka Peljhana v slovenskem paviljonu na letošnjem Beneškem bienalu je bila izdana tudi posebna številka Šum#11 z naslovom Hypersonic Hyperstitions (Hipersonična izpolnoverja). 
Številka prinaša besedila domačih in tujih teoretikov ter piscev s področja teorije-fikcije in trde znanstvene fantastike, da bi razprla teritorij možnih prekrivanj s Peljhanovo umetniško prakso. 
 

Priporočamo