MG+MSUM

MG+ | PovezujeM 2017 | počitniški tedni

 

PovezujeM / TIVOLSKI USTVARJALNI KROG

V času poletnih počitnic otroke vabimo na muzejski program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG).

 

TERMINI:

ponedeljek, 10. julij - petek,14. julij 2017 | 8.00 - 16.00 

ponedeljek, 21. avgust - petek, 25. avgust 2017 | 8.00 - 16.00

ponedeljek, 28. avgust - četrtek, 31. avgust 2017 | 8.00 - 16.00

Na petdnevnih delavnicah bomo skozi igro, ustvarjanje in druženje na nekoliko drugačen način spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne. Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta.

 

PROGRAM:

PONEDELJEK  | Teden bomo pričeli v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (MNZS, Celovška cesta 23), kjer se bomo vrnili v čas, ko so bili naši dedki in babice še mladi. Le kakšne igre so se igrali? Tudi mi jih bomo spoznali in se z njimi zabavali. Kje pa so živeli? Odkrivali bomo odgovore na vprašanja, zakaj so mesta zrasla in se spremenila, zakaj so zgradili bloke in stolpnice in ali so od nekdaj imeli elektriko? Naredili bomo stavbe in zgradili svoje mesto. Spoznali bomo, kaj vse so izumili v času, odkar so bili naši stari starši mladi. Za konec pa se bomo spremenili v vohune in odšli poiskat skriti zaklad.

 

TOREK | Narodni muzeju Slovenije (NMS, Prešernova 20) slovi po tem, da hrani najstarejše glasbilo na svetu – piščal iz Divjih bab, staro 60.000 let. Le kako je bila izdelana? V roke bomo prijeli kamnito orodje ter kosti ter se lotili zahtevne naloge! Glasbena pot nas bo zanesla tudi na razstavo Archaeomusica, kjer bomo spoznali bogato zbirko glasbil iz različnih obdobij zgodovine. Preizkusili se bomo v pisanju pesmi, tekmovanju v karaokah in si iz raznovrstnih materialov izdelali lastne inštrumente. Morda nam uspe posneti tudi čisto pravi videospot!

 

SREDA | V Moderni galeriji (MG+, Cankarjeva 15) bomo potovali v osemdeseta leta – pisana, eksperimentalna, nepredvidljiva... Na razstavi bomo raziskovali likovne, družbene in kulturološke posebnosti tega desetletja ter se na delavnicah potem lotili oblikovanja in eksperimentiranja z različnimi materiali in tehnikami. Zato prinesite s seboj oblačila, ki se ne "bojijo" akrilnih barv in ustvarjanja.

 

ČETRTEK | V Narodni galeriji (NG, Prešernova 24) bomo na razstavi risb italijanskega umetnika Giambattista Tiepola iskali tiste najbolj hecne - karikature! Da bomo lahko brili norca iz sebe in naredili lastne karikature, s seboj prinesite svoje fotografije, ki nam bodo v pomoč pri ustvarjanju. Tiepolo pa ni risal samo ljudi, temveč je rad upodabljal tudi svojega hišnega ljubljenčka. Skupaj bomo ugotovili, katera žival je to bila in spoznali njene zanimive lastnosti, v delavnici pa izdelali okraske za domovanja naših domačih kosmatincev.

 

PETEK | Letošnja delavnica poteka v okviru ljubljanskega 32. grafičnega bienala v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3) in v sosednji ravnokar prenovljeni Švicariji. Obe stavbi izžarevata bogato zgodovino mesta Ljubljane in jo postavljata ob bok sodelujočim umetnikom na bienalu. Letošnji bienale si je za osnovno misel vzel pesem Kriterij rojstva slovenskega pesnika Jureta Detele. Ta pesem in poetično nasploh bosta rdeča nit tudi ustvarjanja na delavnici, ki bo v celoto povezala zgodovinske bajke, rastlinsko in živalsko okolje Tivolija, poezijo, pripovedovanje in igro, ter likovno in grafično izražanje.

 

Cena enega počitniškega tedna PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG je 110 eur na otroka (zadnji teden avgusta 88 eur na otroka). Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na natasa.robeznik@muzej-nz.si ali 051 353 901 ali 01 300 96 21. Cena z DDV poleg vstopnine, vodstva, varstva in materiala za ustvarjanje vključuje tudi kosilo. Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno na 15, v primeru premajhnega števila prijav počitniški teden odpade.

 

Pridružujemo si pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena ali višje sile.

 

INFO: Narodni muzej Slovenije (NMS), Prešernova cesta 20, Alja Vute, arheozabava@nms.si, 01 241 44 39 | Moderna galerija (MG), Cankarjeva ulica 15, Lucija Cvjetković, izobrazevanje@mg-lj.si, 01 241 68 04 | Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Grad Tivoli, Lili Šturm, lili.sturm@mglc-lj.si, 01 241 38 18 | Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS), Cekinov grad, Nataša Robežnik, natasa.robeznik@muzej-nz.si, 051 353 901 in 01 300 96 21 | Narodna galerija (NG), Prešernova 24, Nataša Braunsberger, natasa_braunsberger@ng-slo.si, 01 241 54 15.

 

 

Priporočamo