MG+MSUM

GOSTOVANJE | Delo Nike Autor na mednarodni skupinski razstavi v Londonu



Delo Nike Autor na mednarodni skupinski razstavi v Londonu

V londonski galeriji Mosaic Rooms je na ogled mednarodna skupinska razstava Ozvezdja mnogoterih želja, ki jo je skupaj z galerijo Mosaic Rooms kurirala kustosinja Moderne galerije v Ljubljani Bojana Piškur.

Na razstavi je premierno predstavljen film Sunčane pruge slovenske umetnice Nike Autor. 

Kot piše na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Londonu, razstava obravnava prepletene nedavne zgodovine, od temeljev gibanja neuvrščenih. Združuje arhivsko gradivo ter že obstoječa in na novo naročena dela, ki povezujejo obrobne geografije ter pretresajo odnose med časom in spominom. 

Poleg novega filma Nike Autor so na razstavi predstavljena dela sodobnih umetnikov, kot so britanski umetnik Larry Achiampong, kuvajtsko-portoriška umetnica Alia Farid, beograjski kolektiv (Miloš Miletić in Mirjana Radovanović) in egiptovski umetnik Basim Magdy. Na ogled je tudi arhivsko KURS gradivo.

Nika Autor v filmu spremlja gradnjo železnice Šamac-Sarajevo. Leta 1947 je pri gradnji sodelovalo na tisoče mladih brigadirjev z vsega sveta, ki jih je povezoval duh solidarnosti. Film postavlja v ospredje dve popolnoma različni časovni, družbeni in politični realnosti - gradnjo železnice in tragedijo beguncev, ki potujejo po balkanski poti.

Nika Autor je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po študiju v Ljubljani je opravila doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Ukvarja se z raziskovanjem dokumentarnih ustvarjalnih praks s poudarkom na formi filmskega eseja, video instalacije in fotografije. Preučuje teme, povezane z migracijami, pravicami delavk in delavcev in politiko spomina.

Njena dela so bila prikazana v mnogih muzejih, galerijah in na festivalih doma in v tujini, zanje pa je prejela tudi številne nagrade in priznanja. Je soustanoviteljica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, vizualne in politične teorije in umetnosti. Leta 2017 je zastopala Slovenijo na 57. umetnostnem bienalu v Benetkah. 

Razstava bo na ogled do 4. junija.


Slika iz filma: Sunčane pruge, Nika Autor, 2023. Z dovoljenjem umetnice.

Priporočamo