MG+MSUM

RAZSTAVA | Nika Autor v sodelovanju z Obzorniško fronto: Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili
08. marec — 20. junij 2022
#
#

Nika Autor v sodelovanju z Obzorniško fronto

Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili

 

Kustosinja: Bojana Piškur

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Odprtje razstave: Torek, 8. marec 2022, ob 19:00

 

»Nika Autor je posnela tri kratke dokumentarne filme o rezilni žici, da bi ustvarila sramotni spomenik sramotnim časom, ki bo nekoč v prihodnosti osramočene otroke barbarov spomnil, naj iz ranjenega gozda in ranjenega mesa skrbno odstranijo zarjavelo rezilno žico, se globoko opravičijo in začnejo z odškodninskimi postopki.«
Jurij Meden, programski vodja in kurator v Avstrijskem filmskem muzeju na Dunaju

 

Nika Autor je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po študiju v Ljubljani je opravila doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Ukvarja se  z raziskovanjem dokumentarnih ustvarjalnih praks s poudarkom na formi filmskega eseja, video instalacije in fotografije. V svojem delu se osredotoča na raznovrstne oblike spominskih praks, povezanih s prikritimi in utišanimi temami pozabljene preteklosti in zamolčane sedanjosti. Preučuje teme, povezane z migracijami, pravicami delavk in delavcev in politiko spomina. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja, njena dela pa so bila prikazana v mnogih muzejih, galerijah in na festivalih doma in v tujini. Je soustanoviteljica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, vizualne in politične teorije in umetnosti. 

 

V +MSUM-u bomo predstavili tri nove filme, Obzornik 4517 –  Preko vode do slobode, Obzornik 670 – Rdeči gozdovi, Obzornik 2021 – Tukaj imam sliko, ter fotografske in tekstualne intervencije. 

 

Ob razstavi bo izšel zbornik Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili z besedili in vizualnimi intervencijami, ki so jih prispevali Nika Autor, Pavlina Autor Oberstar, Đorđe Balmazović, Nicole Breneze, Dušan Letnar, Olga Dimitrijević, Tom Holert, Jurij Meden, Petra Meterc, Nataša Petrešin Bachelez, Bojana Piškur, Hito Steyerl, Andrej Šprah in Nace Zavrl.

Zbornik bo izdala Slovenska Kinoteka, izdajo je podprl ZRC SAZU.

 

 

Kolofon: 
Produkcija: +MSUM,  Obzorniška fronta
Prevodi: Tamara Soban, Maja Lovrenov, Marko Bratina
Glasba: Dirty Three, Matevž Kolenc
Oblikovanje razstave: Matija Kovač

 


Obzornik 670 – Rdeči Gozdovi
Obzorniška fronta, 16', 16 mm, 2022
Glasba: Dirty Three

 


 

 

Obzornik 2021 – Tukaj imam sliko
Obzorniška fronta, 26', 4K, 2022

 


 


Obzornik 4517 – Preko vode do svobode
Obzorniška fronta, 38', 4K, 2022