MG+MSUM

TA VESELI DAN KULTURE! | 2017 | Vodeni ogledi
Nedelja, 3. december 2017 | 10.00—18.00
#
#
#

Moderna galerija, MG+ | 11.00—12.00

 

Veselo dopoldne v MG+

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi in Marij Pregelj

Vodeni ogled stalne razstave s poudarkom na delih Marija Preglja kot uvod v retrospektivno razstavo Marija Preglja, ki se odpira 14. decembra 2017. Vodi Miha Valant.

 

Mizica pogrni se!, brezplačna delavnica in pravljična čajanka

Mitološka bitja, nenavadne pošasti in druga čudežna bitja so redni gostje (slikarskih) omizij Marija Preglja. Pridružite se nam na delavnici, na kateri bomo skupaj ustvarili velikansko pisano omizje v obliki prostorske instalacije, ob katerem bomo priredili pravljično čajanko. Delavnica je uvod v prihajajočo Pregljevo retrospektivno razstavo. Ker pa je v galeriji vse mogoče, se lahko zgodi, da se nam pridružijo tudi kiklopi!

 

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM | 10.00—18.00

FORUM | Skupni program muzejev in institucij povezanih z dediščino na Metelkovi ob pričetku Evropskega leta kulturne dediščine 2018.

 

12.00–13.00 Dediščina avantgardne umetnosti, vodstvo po razstavi del iz zbirk Moderne galerije. Vodi kustosinja Adela Železnik.

Razstava izbora del iz zbirke Artest 2000+ in deli nacionalnih zbirk ne vključuje samo del vzhodnoevropskih umetnikov, ampak z nekaterimi zahodnimi umetniki vzpostavlja dialog s širšim svetom. Vodeni ogled bo vključeval tudi najnovejšo postavitev imenovano Oktober, kjer so ob stoletnici oktobrske revolucije na ogled dela nekaterih umetnikov iz nekdanje Sovjetske zveze, ki izhajajo iz avantgardne tradicije »rdečega oktobra«.

 

16.00–17.00 Janez Janša, Janez Janša & Janez Janša, performativno vodstvo umetnikov po razstavi Janez Janša®

Leta 2007 so se trije slovenski umetniki včlanili v Slovensko demokratsko stranko (SDS) in si uradno nadeli ime Janez Janša, ime vodje te stranke in takratnega slovenskega premierja. Svoje življenje so spremenili v še potekajočo predstavo, svojo umetnost pa predstavljajo na pregledni razstavi v +MSUM z naslovom Janez Janša®.

 

16.00–17.00: Nomen est omen, delavnica igre imen

Kaj je v imenu? Kaj pomeni tvoje ime? Od kod izvira? Kdo ga je izbral in zakaj?

Na delavnici v +MSUM-u se bomo tokrat igrali z imeni. Raziskovali bomo lastna imena, poiskali nova, nenavadna in se pogovorili o tem, kako ime vpliva na lastno identiteto in življenje nasploh. V pomoč nam bo pregledna razstava treh sodobnih umetnikov istega imena Janez Janša, ki govori o nepričakovanih zapletih v njihovih (zasebnih in javnih) življenjih, potem ko so se odločili za spremembo imena. Razstava nas bo spodbudila tudi k razmišljanju, kaj v današnjem času opredeli delo kot umetniško in v kakšnih oblikah vse lahko »pričakujemo« sodobne umetnine. Potem se bomo pa tudi sami lotili izdelave nenavadnih umetnin, narejenih iz naših imen.

 

V Knjigarni MG in Knjigarni DEPO lahko kupite publikacije MG+MSUM in druge artikle po posebno ugodnih cenah! Na praznični dan s posebno ponudbo vabi tudi Kavarna Moderna. 

 

Več informacij: Podroben seznam prireditev na www.mk.gov.si in www.facebook.com/ministrstvozakulturo

 
Priporočamo