MG+MSUM

RAZSTAVA | Janez Janša®
18. oktober 2017 — 18. februar 2018
#
#
#
#
#

Odprtje: 18. oktober  2017, ob 20. uri

Trajanje: 19. oktober 2017 – 18. februar 2018

Vodeni ogled s kustosom razstave: 19. oktober, ob 11. uri

Gostujoči kustos: Domenico Quaranta

+MSUM – Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

 

Leta 2007 so se trije slovenski umetniki včlanili v Slovensko demokratsko stranko (SDS) in uradno spremenili ime v ime strankarskega prvaka, tedanjega slovenskega premiera, Janeza Janše. Preimenovali so se sicer iz osebnih razlogov, a ločnice med njihovim življenjem in umetnostjo so se začele zabrisovati na najrazličnejše nepričakovane načine.

 

Od tedaj živijo svoja zasebna in javna življenja ter delajo posamično in skupinsko z istim imenom ter tako raziskujejo filozofske, psihološke, politične, biopolitične, zgodovinske, pravne, ekonomske, lingvistične in družbene implikacije spremembe imena. Pri tem so svoje življenje spremenili v trajajoči performans, svojo umetnost pa v močno sredstvo za razmislek o ritualih in konvencijah in za razpravo o statusu in funkciji stvari, povezanih z identiteto, kot so podpis, potni list, osebna izkaznica ter kreditne in plačilne kartice.

 

Antološka razstava po desetih letih nam podaja pregled zgodbe, ki kljub močni zakoreninjenosti v Sloveniji in njeni nedavni zgodovini zastavlja kar nekaj univerzalnih vprašanj o identiteti v dobi biopolitike in o umetnosti v informacijski dobi, ter jo projicira v prihodnost s tem, da najavlja registracijo imena Janez Janša kot blagovne znamke za naslednjih deset let. Kaj je v imenu? Kako se navezuje na lastništvo, pravni status, samozaznavanje, samopredstavitev, profiliranje, nadzor, avtorske pravice in komodifikacijo jezika ter s tem povezane teme, ki opredeljujejo sodobno stanje? Kaj je umetniško delo in kje so meje, ki ga opredeljujejo glede na življenje, institucije in podjetja?

 

Razstava Janez Janša® je nastala v koprodukciji Moderne galerije (MG+MSUM) in Aksiome – zavoda za sodobno umetnost, Ljubljana, kurira pa jo neodvisni kustos Domenico Quaranta. Predstavlja obsežen izbor del in projektov Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše v zadnjih desetih letih. Večina se jih je porodila kot stranski učinek spremembe imena in s tem povezanih življenjskih dogodkov, ki so sledili. Kot dejanje, ki so ga izvedli brez eksplicitnih umetniških ali političnih namenov, je sprememba imena sprožila vrsto posledic, reakcij in interpretacij, ki so bile umetniške ali pa politične. Z umetniškega vidika je bila sprememba imena dojeta ali kot performans ali kot provokacija. S političnega vidika so jo dojemali ali kot dejanje politične afiliacije ali odpora. Te interpretacije so se pogosto odražale v javnih izjavah in prispevkih v medijih. S povsem administrativnega vidika je bila sprememba imena zakonit postopek, ki je – samodejno ali po predhodni prošnji – prinesel relevantne dokumente – osebne izkaznice in potne liste, rojstne in poročne liste itn.

 

Razstava je del projekta State Machines – Umetnost, delo in identiteta v času globaliziranih algoritmov, ki preučuje nove odnose med državami, državljani in brezdomovinstvom, ki ga omogočajo nove tehnologije, s posebnim poudarkom na tem, kako te tehnologije vplivajo na identiteto in državljanstvo, digitalno delo in finance.

 

Spremljevalni program v oktobru:

 

  • Konferenca Prava in neprava imena. Identiteta v informacijski družbi. Kino Šiška, 17. in 18. oktober 2017. Več informacij tukaj.
  • Projekcija dokumentarnega filma Jaz sem Janez Janša (2012). Kinodvor, 22. oktober 2017 ob 19. uri. Več informacij tukaj.

 

__________________________________________

Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša

Janez Janša®

 

Gostujoči kustos: Domenico Quaranta

 

Producenta

Moderna galerija Ljubljana

in

Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana

 

Vodja produkcije: Igor Španjol

Producenta: Marcela Okretič, Janez Janša

Izvršna producentka: Sonja Grdina

Odnosi z javnostmi: Mateja Dimnik, Alja Žorž

Obrazstavni program: Adela Železnik

Pedagoški program: Lucija Cvjetković

Tehnični koordinator: Tomaž Kučer

Koordinacija fotografije: Sabina Povšič

Bibliografija: Teja Merhar

 

Partnerji obrazstavnega programa:

Kino Šiška, Kinodvor, Zavod Maska

 

Tehnična podpora

Zavod Projekt Atol

 

Razstava je realizirana v okviru State Machines.

 

Podpora: Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana

 

Medijski partnerTAM-TAM

Sponzor: Kamnolom Verd

 

Izvedbo tega projekta financira Evropska komisija. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

 

 

Janez Janša ®  je blagovna znamka, registrirana pri Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) 17. 2. 2017 pod številko 016384364, katere imetniki so Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša.

 
Priporočamo