POČITNIŠKI 3M | počitniški tedni 2014

 

POČITNIŠKI 3M - Program 3 muzejev na Metelkovi! Počitnice so pred vrati in zakaj ne bi nekaj časa preživeli tudi v muzejih in lončarski delavnici, ki domujejo na Metelkovi? Ponujamo vam pester program, kjer ne bo manjkalo druženja, zabave na prostem in poučnih vsebin, ki jih bomo osvajali z igro! Pri pripravi programa smo ustvarjalne sile združili Narodni muzej Slovenije (NMS), Muzej sodobne umetnosti (+MSUM) in Slovenski etnografski muzej z Lončarskim ateljejem SEM. Teden vključuje pet celodnevnih aktivnosti s kosilom. Vsak dan boste ustvarjali v drugem muzeju, v petek pa se bomo družili na muzejski ploščadi, pripravili razstavo vaših izdelkov in program ter na zaključno druženje ob 15.00 uri povabili starše.

 


Počitniški 3M bo potekal:

 

1. termin: 7. do 11. julij 2014 (prijave zbiramo do 30. junija)

2. termin: 18. do 22. avgust 2014 (prijave zbiramo do 4. avgusta) PODALJŠANO DO 15. AVGUSTA!

 

Družili se bomo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro:

 

1. dan: V ponedeljek se bomo v Lončarskem ateljeju SEM lotili oblikovanja amuletov - obeskov s simboličnim pomenom po zgledu starih Egipčanov. Kakšen skriti pomen pa se lahko skriva v znakih, s katerimi so v različnih deželah krasili posodo in kipce? Nekaj odgovorov bomo slišali v lončarskem ateljeju.

 

2. dan: V torek se bomo dobili v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), ki ni navaden muzej! Ima velikanska vhodna vrata, poševne stene, sobo na zelenici in blazine po tleh. Nekatere umetnine se gibajo, slike in kipi so nenavadnih oblik, na razstavi pa lahko najdemo nenavadne umetniške instalacije! Na delavnicah bomo po uvodni jutranji telovadbi, ogledu razstave in pogovoru o sodobni umetnosti, skupaj pekli, ustvarjali in animirali! Letošnja tema bo Prijateljstvo.

 

3. dan: V sredo se bomo v Narodnem muzeju Slovenije tokrat vrnili v čas odkrivanj osrednje Afrike. K poznavanju tega dela sveta so pripomogli tudi naši rojaki, mi pa bomo skupaj krenili po njihovih stopinjah. Opremljeni s čarobnimi amuleti bomo odpotovali globoko v preteklost ter se skušali prebiti mimo prežečih krokodilov in jeznih lovcev. Se nam bo uspelo izogniti tudi prekletstvu mumije? Naloge bomo izpolnili le, če bomo držali skupaj!

 

4. dan: V četrtek si bomo v Slovenskem etnografskem muzeju zadali nalogo, da med zbirkami iz različnih kontinentov spoznavamo svet. To bo pravo potovanje, za katero bomo potrebovali veliko dobre volje in tudi pripomočkov, ki si jih bomo izdelali sami. Izdelali si bomo popotniški dnevnik z avtoportretom, barvali popotniške torbe z vozlanjem ter si iz lesa izdelali skrinjico za nabiranje počitniških spominov. Našo pot bo spremljal tudi glasbenik, da se naučimo kakšno pesem iz drugega konca sveta.

 

5. dan: V petek se bomo na skupnem 3M dnevu družili in pripravljali razstave za zaključno prireditev.

 


Cena za Počitniški 3M je 105 eur.

Program je namenjen osnovnošolcem med 6 in 12 letom.

Prijave za počitniški 3M so možne le za cel teden!

 


Prijave in dodatne informacije:

Lucija Cvjetković

Moderna galerija (MG+MSUM)

E: izobrazevanje@mg-lj.si

 

 

MNENJE STARŠEV:

"Fasciniran sem nad bogatostjo predstavljenih in otrokom podanih vsebin, od izdelovanja z glino do stop motion filmanja. To naša mlada družba potrebuje in mladi, otroci morajo biti sistematsko s temi vsebinami sezanjani, periodično skozi celotno osnovno šolsko obdobje. Tako pridobjo vpogled v umetnosti, kulture, znanja, zgodovino in predvsem pridobijo na širini pogleda na svet in jim tako organizirana druženja, pod vašim strokovnim vodstvom, pomagajo na poti odprtosti, kritičnega razmišljanja in strpnosti. Vse to je nujen člen v mozaiku pridobivanja življenskih znanj, ki jih kot posamezniki potrebujejo in mi kot družba moramo ohranjati in gojiti dalje. Hvala celotni ekipi!"

Radovan Sernec