MG+MSUM

RAZSTAVA | SONICA | MARC VILANOVA: CASCADE + whitegirlstudyplaylist (DJ set)
29. marec 2024 — 28. april 2024
#

Marc Vilanova:Cascade, Avatar, Quebec City

Foto: Alexandre Berthier

 

 

29. marec – 28. april 2024, Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)

Odprtje: petek, 29. marec 2024, ob 20.00 uri


Ob 21. 00 uri sledi DJ nastop ustvarjalca whitegirlstudyplaylist (SI). Domači didžej whitegirlstudyplaylist se bo po vrnitvi iz Beograda prvič predstavil s tenkočutnim ambientalnim setom za izostrena ušesa. V navezavi na ambientalno krajino AV dela Cascade Marca Vilanove se bo v svojem atmosferičnem setu sprehodil skozi najnovejše produkcije elektronske avantgarde in zvoke narave. https://soundcloud.com/user-417060945

 

 


SONICA v koprodukciji z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova +MSUM predstavlja razstavo špansko-katalonskega zvočnega in vizualnega umetnika Marca Vilanove z naslovom Cascade (A/V instalacija)

 

Imerzivna avdiovizualna instalacija Cascade, ki obiskovalce v interakciji ozavešča o ekoloških aspektih nevidne narave, se predstavlja prvič v regiji kot preddogodek festivala SONICA.


Instalacija se poetično nanaša tudi na letošnjo temo Glocalisation: Cascade vizualizira tiste infrazvočne frekvence v naravi, ki pticam selivkam pomagajo pri navigaciji na njihovih poteh že stoletja, zadnja leta pa te naravne frekvence zaradi industrializacije in klimatskih sprememb izginjajo.

 

Slapovi so edini stalni vir infrazvočnih frekvenc v naravi. Veliki slapovi ustvarjajo izredno nizke zvoke, ki lahko potujejo do 400 km. Čeprav jih ljudje ne slišimo, imajo te frekvence ključno vlogo v občutljivem ravnovesju ekosistemov in so za nekatera bitja življenjskega pomena.

 

Nekatere ptice selivke, obdarjene s sposobnostjo zaznavanja teh frekvenc, jih na svojih dolgih potovanjih uporabljajo kot navigacijski kompas. Njihova sposobnost, da slišijo te globoke frekvence daleč od slapov in si zapomnijo njihovo lokacijo, postane senzorična osnova za selitve na dolge razdalje. Ta zvočni odnos obstaja že več sto let, vendar se danes številni slapovi zaradi izjemnih suš, ki jih povzroča podnebna kriza, ne slišijo več.

 

Poleg tega umetni viri infrazvočnih frekvenc, na primer iz vetrnih turbin, letalstva ali vojske, onesnažujejo okolje in povzročajo napake pri navigaciji. Namen projekta Cascade je opozoriti na te nevidne resničnosti s tem, da infrazvočne frekvence slapa pretvori v imerzivno izkušnjo za občinstvo. Generativni kolaž infrazvočnih posnetkov velikih slapov se predvaja prek 128 majhnih zvočnikov, ki zaradi svojih dimenzij ne morejo reproducirati infrazvoka. Vendar pa pri poskusu njihovega oddajanja ustvarjajo vibracije, ki so vizualizirane preko svetlečih optičnih vlaken.

 

Rezultat je vizualizacija zvočnih valov, ki padajo skozi osvetljene strune. Občinstvo je povabljeno, da se sprehodi skozi zaveso in med potovanjem po prostoru aktivno sodeluje z umetniškim delom. To nevidno energijo lahko obiskovalci zaznavajo tudi s telesom, tako da se dotaknejo strun in občutijo vibracije na svoji koži. Namen dela je razkriti medsebojno povezanost vseh živih bitij in ozavestiti pomen ohranjanja tudi tiste narave, ki nam je nevidna.

 

 

 

--------------------------------

Marc Vilanova (ES, CT)

Marc Vilanova (1991) je zvočni in vizualni umetnik, ki deluje na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Njegovo umetniško ustvarjanje je vedno vodil duh inovativnosti, ki ga je spodbujalo zanimanje za nove medije. Raziskovalne in umetniške prakse združuje v projekte, v katerih raziskuje koncepte, kot so zvočna vizualnost, avtomatizacija, strojno samoizražanje, umetna inteligenca in superinteligenca ter družbeno-politične posledice odnosa družbe do tehnologije.

 

Trenutno ustvarja avdiovizualne instalacije, hkrati pa se ukvarja tudi s performansom in interdisciplinarnim sodelovanjem s plesom, gledališčem in gibljivimi slikami. Njegova dela so bila predstavljena na festivalih po vsem svetu na Japonskem, v ZDA, Kanadi, Braziliji, Kolumbiji, na Kubi, v Iranu, na Tajvanu, v Južni Koreji, Rusiji in številnih evropskih državah.

 

Prejel je številne štipendije, nagrade in rezidence, med drugim v prestižnih centrih Headlands Center for the Arts, San Francisco 2020, Bemis Center for Contemporary Art Fellowship, Omaha 2019, KARA Award, Teheran 2018, Citizen Artist Incubator, Linz 2017, Encouragement Prize Tokyo Experimental Festival 2016, nagrado žirije na Saxopenu, kongres Strasbourg 2015 ter prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Sound Art Performance, Zaragoza 2014. Kot pedagog je Vilanova vodil delavnice o transdisciplinarnem ustvarjanju, živi elektroniki, prosti improvizaciji in razširjenih tehnikah. Kot gostujoči profesor je bil povabljen na Tokijsko nacionalno univerzo GEIDAI, Universidad de los Andes, Universidad Javeriana de Bogota, Moshen Gallery Teheran, Federal University of Rio de Janeiro "UNIRIO", Sibelius Academy Helsinki, Hochschule für Musik Basel in številne druge.

 

 

Koprodukcija MoTA - Muzeja tranzitornih umetnosti in Zavoda Festival SONICA.
Nastanek tega umetniškega dela je omogočil program European Media Art Platform / EMARE, ki ga sofinancira Evropska unija.
Festival SONICA podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo. Razstavo Marca Vilanove omogoča Inštitut Ramon Llull. 

Delo je bilo delno realizirano v okviru programa EMAP (gnration) ob podpori programa Ustvarjalna Evropa in institucije Avatar Center v Quebecu.

 

Festival SONICA 2024: Glocalisation

18.─20. 4. 2024

www.sonica.si