MG+MSUM

KOMENTAR | Jošt Franko in Etaf Abdelrahman: Gaza
#
#
#
#

V vhodni avli Muzeja sodobne umetnosti Metelkova + MSUM po treh letih ponovno vzpostavljamo razstavno serijo Komentar, v kateri umetniki v različnih medijih, formatih in izrazih komentirajo nekatere ključne trenutke sodobnih političnih sprememb v svetu, ki se odražajo tudi in predvsem na lokalni ravni. Tokratni ciklus je v celoti posvečen Palestini.

 

Prvi komentar z naslovom Gaza sta prispevala Jošt Franko in Etaf Abdelrahman. Komentar je del skupnostnega časopisa A Memory Without Evidence, ki ga lahko kupite v knjigarni MG+ in knjigarni +MSUM.

 

Neštete palestinske družine neizmerno trpijo, ko se njihovi otroci v iskanju varnega zavetja soočajo s strašnimi nevarnostmi in negotovostmi. Svet mora prepoznati to humanitarno krizo in jo obravnavati z empatijo in sočutjem ter zagotoviti, da vsak človek, ki beži pred spopadi in preganjanjem, najde zatočišče, ki ga tako obupano išče.

 

V idealnem svetu bi svetovni voditelji zavzeli odločno stališče do vprašanja Palestine, kot to delajo v drugih primerih nepravičnosti, na primer, kot nasprotujejo Putinu in Rusiji. Vprašanja nepravičnosti so med seboj povezana in vsi bi se morali združiti v prizadevanju za pravičen in enakopraven svet. Od srca si želim, da bi na zemlji vladal mir, da bi prenehale vojne, da bi se razseljenci vrnili v svoje ukradene domovine in da bi ves svet našel tolažbo v miru in varnosti. Naj nas sočutje, empatija in razumevanje vodijo na poti v boljši jutri.

 

Etaf Abdelrahman je bila socialna delavka na srednji šoli na območju Gaze. V begu pred pomanjkanjem in vojno je našla zatočišče v Sloveniji, kjer trenutno živi.

 

Jošt Franko je fotograf in umetnik, ki se v svoji umetniški praksi in raziskavah posveča razseljevanju, migracijam, delavskim pravicam ter posameznikom in skupnostim na robu družbe.