MG+MSUM

RAZSTAVA | O čem sanjajo krokodili?
04. julij 2023 — 29. oktober 2023
#
#
#
#
#
#

O ČEM SANJAJO KROKODILI? 
4. julij – 29. oktober 2023

Muzej sodobne umetnosti Metelkova

 

Zasnova razstave Bojana Piškur, Daniela Berger, Riksa Afiaty, Shada Safadi in Akram Al Halabi, May Herbawe, Cristian Inostroza, Essa Grayeb, Hani Zurob, Lab Laba-Laba, Moelyono, Noor Abuarafeh, Papuan Voices, Paraparabuku, Patricia Domínguez, Roy Villevoye, Udeido Collective, Veronika Kusumaryati & Ernst Karel.

 

 

Razstava združuje glasove, kozmologije, ekologije ter človeška in več-kot-človeška bitja z raznih koncev sveta: iz Gaze, Jeruzalema, Jisr al-Zarqa, Ljubljane, Madždal Šamsa, Puchuncavija, Ramale, Santiaga, Zahodne Papue in drugod. Razstava sestoji iz treh medsebojno povezanih delov. V poglavju z naslovom Prepuščanje plimi Riksa Afiaty predstavlja izbor filmov skupine Papuan Voices in gibljive podobe, umetniška dela in pobude filmskih ustvarjalcev, umetnikov, knjižnice, antropologov in pedagoga – to so Lab Laba-Laba, Roy Villevoye, Udeido Collective, Paraparabuku, Veronika Kusumaryati in Ernst Karel ter Moelyono. Poglavje Daniele Berger Manj kondorja, več huemula se osredotoča na nežnega, miroljubnega jelena huemula, ki živi v sožitju z gozdom. Predloga umetnikov Cristiana Inostroze in Patricie Domínguez kažeta na to »afektivno smer«, v kateri ljudje zdravijo rane zemlje in se obračajo k naravi, da bi ponovno spoznali resnično moč rastlin in oblikovali drugačno prihodnost, ki ji bo mar za vsa čuteča bitja. V poglavju Ptice se ne marajo več seliti, je Shada Safadi ustvarila instalacijo, v kateri je združila ptice iz svojega rojstnega kraja Madždal Šamsa ter zgodbe in mite, ki imajo pomembno vlogo v kolektivnem spominu skupnosti, v kateri živi že od otroštva; v ta posebni habitat je povabila tudi Akrama Al Halabija, May Herbawe, Esso Grayeba, Hanija Zuroba in Noor Abuarafeh.

 

S podporo

Ministerio de las Culturas, las Artes y el Patrimonio de Chile; The Indonesian Ministry of Education, Culture, Research and Technology through the Dana Indonesian travel fund (FBK IB 2023); Van Abbemuseum Eindhoven.