MG+MSUM

OTVORITVENI PERFORMANS
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Cristian Inostroza

Performans o huemulu

 

V času odprtja razstave je čilski umetnik Cristian Inostroza izvajal Performans o huemulu, performativno branje, izvedeno na zaboju, napolnjenem s prstjo.

 

Gabriela Mistral, ena od dveh čilskih Nobelovih nagrajencev za literaturo, je leta 1925 napisala esej z naslovom »Menos cóndor, más huemul« (»Manj kondorja, več huemula«) za konservativni časopis El Mercurio. Gre za eno najbolj političnih besedil čilske pesnice, v katerem razmišlja o dvojni simboliki živali, upodobljenih na državnem grbu kot izrazitih simbolih domoljubnega duha. Pesnica izpelje simbolično in primerjalno analizo čilskega družbenega reda in značilnega vedenja teh dveh živali, pri čemer izhaja iz kritike tega, da se v primerjavi z zlorabo slavnega kondorja v šolah in uradnih govorih podoba jelena tako rekoč sploh ne uporablja.

 

Cristian Inostroza (rojen v okrožju La Granja v Santiagu leta 1984) je multimedijski vizualni umetnik, ki svojo umetniško prakso uporablja kot politično orodje. V delu se navezuje na lokalna družbena gibanja zadnjih petnajstih let in izhaja iz kritičnega razmišljanja o uradni čilski zgodovini. Raziskuje kulturne manifestacije ljudi, ki naseljujejo obrobja mest v Čilu, ter skupne ljudske in avtohtone značilnosti. Z deli se je predstavil v vseh pomembnih razstaviščih v Čilu in na številnih mednarodnih razstavah.