MG+MSUM

Kolektivna akcija ZAMERA
#
#
#
#

Čilski umetnik Cristian Inostroza je v okviru razstave O čem sanjajo krokodili? skupaj z mladimi nogometaši in nogometašinjo izvedel kolektivno akcijo oblikovanja besede ZAMERA v bližini atletskega in nogometnega stadiona Šport Ljubljana, Park Šiška.  

 

Akcija se navezuje na njegovo istoimensko delo RESENTIMIENTO, ki je bilo prvotno izvedeno na festivalu Festivala socialnega in antisocialnega filma FECISO v soseski Santo Tomas de La Pintana v mestu Santiago de Čile.

 

Predlog je bil, da se na steno prilepi šablona, potem pa se v sodelovanju z dekleti in fanti iz soseske vanjo brca več blatnih žog in z zadetki »izpiše« besedo RESENTIMIENTO (zamera) na steno. Beseda nam v misli ne prikliče le zadrževane, dolgotrajne jeze, ampak tudi idejo »čutiti ponovno« (re-sentir) v izogib pozabi, da bi znova in znova čutili, kako preteklost ne mine, da bi ohranili globok in transcendentalen občutek. Akcija spominja na ulično igro brcanja žoge ob steno, puščanja umazanih, blatnih odtisov, brcanja znova in znova, obvladovanja uhajajoče žoge s silo udarca.

 

V Ljubljani so pri akciji sodelovali: Nika in Blaž Pristavec, Domen Levičnik, Tit Pristavec.