MG+MSUM

RAZSTAVA | Ozvezdja mnogoterih želja
London, Združeno kraljestvo | 17. februar–4. junij 2023
#
#

Ozvezdja mnogoterih želja  

17. 2.–4. 6. 2023 | Gostovanje v Mosaic Rooms, London, Združeno kraljestvo



V Mosaic Rooms je na ogled skupinska razstava v Ozvezdja mnogoterih želja, ki je bila pripravljena skupaj s kustosinjo Bojano Piškur iz Moderne galerije v Ljubljani. Razstava se posveča prepletenim nedavnim zgodovinam od osnovanja gibanja neuvrščenih in združuje arhivski material z že obstoječimi in novimi deli, ki povezujejo periferne geografije in pretresajo odnose med časom in spominom.

Gibanje neuvrščenih, osnovano na načelih afriško-azijske konference v Bandungu leta 1955, je nastalo iz želje po alternativi dvojici dominantnih blokov moči v času hladne vojne. Oblikovalo se je iz osvobodilnih gibanj in gibanj za neodvisnost po vsem svetu, ideološko pa je bilo utemeljeno na protiimperializmu, protikolonializmu, protirasizmu in protikapitalizmu. Za cilj si je zadalo vzpostavitev infrastruktur kulturne enakosti in široko razpredene mreže sodelovanja in solidarnosti.

Čeprav se naša skupna sedanjost bistveno razlikuje od nekdanjih časov, pa jo še vedno bremenijo globoka razklanost in vse večja globalna neenakost. Gibanje neuvrščenih sicer še vedno obstaja in trenutno vključuje 120 držav članic, a izgubilo je nekdanjo relevantnost in podobnost z gibanjem v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in njegovimi cilji. Ozvezdja mnogoterih želja se izognejo nostalgiji in se za navdih obračajo raje k ideji »potencialne zgodovine« kot oblike bivanja in razmišljanja z drugimi, tako živečimi kot preteklimi skozi čas, s čimer je mogoče ponovno aktivirati ideje in se zoperstaviti politiki in poetiki spomina. Razstava ne zavzema stališča zgodovinarja, ampak zankasto povezuje, ponavlja, previja nazaj in naprej ter služi kot kanal za skupne ideje. 

Poleg arhivskega materiala so v razstavo vključena dela sodobnih umetnikov, kot so Larry Achiampong, Nika Autor, Alia Farid, KURS, Basim Magdy, in manjši izbor del iz Laboratorija zbirke umetnosti neuvrščenih držav, ti umetniki so Inji Aflatoun, Kareem Dabbah, Choukri Mesli in Khadeir Al Shakarji.

Serija razstav in raziskovalnih projektov izhaja iz razstave Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki je bila prvotno na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani leta 2019.

Slika iz filma: Sunčane pruge, Nika Autor, 2023. Z dovoljenjem umetnice.

 
Priporočamo