MG+MSUM

GOSTOVANJE | Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, postaja Gwangju
15. maj 2020 — 25. oktober 2020
#
#
#
#
#

Spore solidarnosti             

Asia Culture Center Gwangju, Južna Koreja

15. maj – 25. oktober 2020

 

Gosti razstavo:

Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, postaja Gwangju

Prireditelj: Asia Culture Center, Gwangju

V sodelovanju z Moderno galerijo in Seoul Museum of Art

 

Umetnostni paviljon Slovenj Gradec | Galerija umetnosti neuvrščenih držav »Josip Broz Tito« | Ferenc Gróf | »Kartografija mednarodnih kulturnih sodelovanj Jugoslavije z državami v razvoju« | Muzej afriške umetnosti – Zbirka Vede in dr. Zdravka Pečarja | Muzej Jugoslavije | Dubravka Sekulić / Energoprojekt | »Tretji svet: grafike iz neuvrščenih držav na Mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani med letoma 1961 in 1991«   

 

Azijski kulturni center (Asia Culture Center) v Gwangjuju je organizator mednarodne razstave Solidarity Spores (Spore solidarnosti), ki raziskuje dinamične sledi umetniških praks, ko se dotaknejo tem, kot so gibanje neuvrščenih, skupnost in solidarnost. Razstava z novega zornega kota osvetljuje zgodovino gibanja neuvrščenih in spremljajočih kulturnih in umetniških praks ter se pri tem sprašuje, kako nas lahko duh solidarnosti osvobodi razdvajanja in konfliktov, ki se porajajo kot posledica neoliberalne globalizacije. S predstavitvami zgodovinskega časa in prostora, ki ju mlajše generacije niso doživele, nam na razstavi prikazane umetniške prakse vzbujajo upanje in kažejo možnost za nov svetovni red, enakost in skupno zgodovino.

 

Spore solidarnosti je širši projekt, ki ga vodi šest kustosov ali skupin, med katerimi so: Bojana Piškur, Vali Mahlouji, Seonghee Kim, Sulki in Min / Goto Tetsuya, Dongjin Seo in Sungwon Kim.

 

Razstava kustosinja Bojane Piškur Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, postaja Gwangju je prirejena verzija razstave, ki je bila lani prvič na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM). V Gwangjuju je konceptualizirana na rahlo drugačen način, saj se osredotoča predvsem na zgodovinske primere kot na neke vrste uvod v kulturne politike gibanja neuvrščenih.

 

Poleg te razstave so predstavljeni še naslednji projekti:

 

Arhivsko delo Vali Mahlouji / Archaeology of the Final Decade A Utopian Stage: Festival of Arts, Shiraz-Persepolis (Utopični oder: festival umetnosti Shiraz-Persepolis) poustvarja edinstveni eksperimentalni umetniški festival iz 60. in 70. let in sopostavlja tradicijo in avantgardo. Naeem Mohaiemen s projektom Two Meetings and a Funeral (Dve srečanji in pogreb) in Hyun-Suk Seo z The Age of Future (Doba prihodnosti) obravnavata zamisel projekta tretjega sveta. “The Interdisciplinary Arts Project” (Interdisciplinarni umetniški projekt) združuje današnje azijske tradicije, politike in kulture z implikacijami za postglobalizacijsko dobo v teh delih: instalacijo skupine Kick the Machine Documentary Collective, performans Ho Rui Ana in sodelovanje med Eko Kurniawan in Hyunjin Bek. Common Interests: Building Solidarity among East Asian Graphic Designers sestavlja trinajst posameznikov ali skupin grafičnih oblikovalcev , medtem ko Solidarity in Everyday Life: Simple Suggestions from the Next Generation of Artists predstavlja dvanajst korejskih umetnikov naslednje generacije.

 

 

 
Priporočamo