MG+MSUM

RAZSTAVA | Dušan Tršar: Retrospektiva (izbor del 1966-1984)
28. september 2017 — 26. november 2017
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Dušan Tršar

Retrospektiva (izbor del 1966-1984)

V sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

 

28. september – 26. november 2017

Odprtje: 28. september 2017, ob 20.00 uri

Moderna galerija, Cankarjeva 15

 

Kustosa razstave: Goran Milovanović, Kristina Tina Simončič

Organizacija, koordinacija prenosa in izbor del: Marko Jenko

Postavitev razstave: Marko Jenko

Fotografija: Tomaž Grdin

 

Delni prenos retrospektivne razstave Dušana Tršarja iz Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, ki bo nato potovala še v Galerijo Murska Sobota.

 

Na retrospektivni razstavi, ki so jo ob umetnikovem življenjskem jubileju pripravili v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, so bila na ogled najpomembnejša dela Tršarjevega opusa, ki nastaja že več kot šestdeset let. V Moderni galeriji ponujamo izbor del iz obdobja med letoma 1966 in 1984.

 

To obdobje zajema dela v varjenem železu, v katerih umetnik prehaja iz realistične manire v oblikovanje vedno bolj shematiziranih oblik človeškega telesa. V drugi polovici šestdesetih let pa ustvarja silhuete iz lesenih lamel, žice in železnih palic, ki upognjene na zgornjem koncu ohranjajo spomin na človeško obliko. Sedemdeseta leta nato zaznamujejo skulpture iz fluorescenčnega pleksi stekla, ki ga umetnik osvetli z neonsko svetlobo. Zgradbo objektov in hladen industrijski značaj izbranega materiala umetnik dopolni z barvo, ki postaja vse bolj avtonomen element. V tem obdobju se je Dušan Tršar pridružil skupini mladih slovenskih ustvarjalcev, poimenovanih tudi »neokonstruktivisti«, med katerimi so bili Dragica Čadež, Drago Hrvacki, Tone Lapajne ter kasneje pridružena Vinko Tušek in Slavko Tihec. Umetnike so povezovali sorodni metodološki pristopi v gradnji prostorskih struktur, konstruktivistična in minimalistična načela oblikovanja ter uporaba sodobnih materialov. Od druge polovice sedemsedetih let pa skulpture postajajo vedno bolj monokromne, kar poudarja transparentnost del in dovoljuje pogled skozi njih. Zaključno fazo tega obdobja predstavljajo dela, v katerih je pleksi okvir zapolnjen z glazirano žgano glino ali bronastimi oblikami, ki postopoma prevladajo nad pleksi steklom.

 

___________________

Dušan Tršar se je rodil 18. januarja 1937. Otroštvo je preživel v Planini pri Rakeku. Obiskoval je Šolo za umetno obrt v Kropi, kjer se je med letoma 1952 in 1955 učil kovaške obrti. Leta 1963 je diplomiral na Oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1966 pa končal kiparsko specialko pri prof. Borisu Kalinu. Leta 1979 je začel službovanje na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na mestu docenta in predavatelja, kjer je med letoma 1989 in 1991 deloval kot dekan. Leta 1991 je postal redni profesor na Oddelku za kiparstvo, kjer je predaval do upokojitve leta 2006.

 

Do danes je razstavljal na več kot petdesetih samostojnih in številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel več pomembnih nagrad, mdr. Zlato ptico (1970), Nagrado prešernovega sklada (1978) in Zlato plaketo Univerze v Ljubljani (2003). Leta 2012 je postal častni občan občine Kostanjevica na Krki. Živi in ustvarja v Ljubljani in Kostanjevici na Krki.

 

 

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 
Priporočamo