MG+MSUM

MG+MSUM | ČASOPISNA PUBLIKACIJA | Spomin brez dokaza

A Memory Without Evidence (Spomin brez dokaza) je nova časopisna publikacija, ki sta jo soizdala Moderna galerija in Založba ZRC.

 

V časopisu, ki je nastajal na delavnicah z razseljenimi skupnostmi, so predstavljene zgodbe tistih, ki so življenje za rezilno žico, minami in sistemskim nasiljem na balkanski begunski poti zamenjali za ujetništvo v azilnem sistemu Evropske unije. Prispevke za publikacijo so napisali Zied Abdellaoui, Desmond Happy, Zahra in Yasmin*, Soufian Hassan, Mohammad Khan, Mohamed Abdul Monaem, Etaf Abdelrahman, Afran Ahmadi in Jošt Franko, ki je projekt zasnoval in vodil.

 

"Kot begunci," je med nastajanjem publikacije omenil Mohamad Abdul Monaem, "smo izgubili vso svojo zgodovino in dokumente. Ohranjamo zgolj spomin, spomin brez dokazov." Hhrepenenje po kraju, ki bi mu pripadali in občutku skupnosti sta rdeča nit zapisov. Vendar si avtorji prispevkov v publikaciji ne prizadevajo le za njihovo sprejemanje in vključevanje, temveč tudi kritično obravnavajo sistemska vprašanja, ki so jim kot ljudje na poti in begunci podvrženi.

 

Časopisna publikacija izpodbija prikazovanje beguncev kot pasivnih žrtev dekontekstualiziranega nasilja. Nasprotno, predstavlja glasna, artikulirana in premišljena razmišljanja razseljenih oseb, katerih izkušnje obravnavajo sistemska vprašanja, ki so vsesplošno tesno povezana z likom osebe na poti. V prispevkih avtorji obravnavajo teme povezane z nasiljem, rasizmom, razrednim bojem, zgodovino in prihodnostjo migracij ter vsakdanjim življenjem v begunskih taboriščih. Spomin brez dokazov je sestavljen iz vizualne dokumentacije zgodnjih faz življenja prosilcev za azil in beguncev ter pričevanji, članki, poezijo in ustno zgodovino ljudi, ki so šele pred kratkim našlo svoje zatočišče.

 

Publikacija je na voljo v knjigarnah MG+MSUM.

 

A Memory Without Evidence (uredila Jošt Franko in Zied Abdellaoui)

časopisna publikacija

5,00 €