MG+MSUM

NOVOSTI | Ob razstavi Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih

NOVOSTI | Ob razstavi Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih

 

 

KATALOG | Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih

Razstava Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih se posveča gibanju neuvrščenih s posebnim poudarkom na njegovih idejah, idealih in načelih, ki so se dotikali kulturne politike, v sodobni kontekst pa jih umešča z vprašanjema: bi lahko obstajala neuvrščena sodobnost? In če ja, kakšna bi bila? Pri obravnavanih temah ne gre za kako eksotiko iz preteklosti niti za nostalgijo po samem gibanju. Nasprotno; razstava poudari, kako so si »južna ozvezdja« zamišljala oblike politike, izhajajoče iz življenja narodov in družb, na silo potisnjenih na obrobje svetovnega gospodarskega, političnega in kulturnega sistema. Danes bi v ponovni razmislek o zgodovini in dediščinah gibanja neuvrščenih lahko vključili tudi boj proti revščini, neenakosti in kolonializmu v svetovnem sistemu skupaj z nadnacionalno solidarnostjo v njenih številnih konkretnih oblikah.

Katalog razstave Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki je v MSUM poleg barvnih reprodukcij in opisov umetniških del ter institucionalnih projektov predstavljenih na razstavi prinaša še besedila Bojane Piškur, Zdenke Badovinac, Chương-Đài Võ, Samia Zennadi, Teje Merhar in Aneja Korsike.

Založnik: Moderna Galerija, 2019

Cena: 18,00 €

 

 

 

Vijay Prashad: The Poorer Nations: A Possible History of the Global South

Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja so se države globalnega juga borile za izgradnjo političnih gibanj. Prashad analizira neuspehe neoliberalizma, pa tudi vzpon držav BRICS, Svetovnega socialnega foruma, gibanja Via Campesina, latinskoameriškega revolucionarnega preporoda - skratka, prizadevanj za izgradnjo alternative neoliberalnemu projektu, ki ga z vojaškimi in gospodarskimi instrumenti promovirajo ZDA in njeni zavezniki ter organizacije kot so MDS, Svetovna banka in STO. Tako kot Prashad v predhodni knjigi The Darker Nations trdi, da je bil tretji svet projekt, ne kraj, v knjigi The Poorer Nations globalni jug obravnava kot termin, ki se ne nanaša na geografski prostor, temveč na povezovanje protestov proti neoliberalizmu.

Založnik: Verso, 2014

Cena: 14,00 €

Priporočamo