Sodelovanja

INTERNACIONALA, konfederacija muzejev

Internacionala je združenje šestih velikih evropskih ustanov in partnerjev s področja moderne in sodobne umetnosti. Namen Internacionale je umestiti umetnost v okvir nehierarhičnega in decentraliziranega internacionalizma, ki temelji na vrednotah različnosti in horizontalne izmenjave med konstelacijo kulturnih posrednikov, ki imajo lokalne korenine in so globalno povezani. Eno od glavnih mest, na katerih se odvijajo raziskave in razprave v zvezi z aktualnim projektom Internacionale, petletnim programom (2013-2017) z naslovom Rabe umetnosti - dediščina let 1848 in 1989 (The Uses of Art – The Legacy of 1848 and 1989), je na novo izdelana platforma: L’Internationale Online.

 

 

Institucije: Moderna galerija (MG+MSUM, Ljubljana, Slovenija); Museo nacional centro de arte Reina Sofía (MNCARS, Madrid, Španija); Museu d’art Contemporani de Barcelona (MACBA, Barcelona, Španija); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerpen, Belgija); SALT (Istanbul in Ankara, Turčija) in Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Nizozemska)

 

L’Internationale Online je platforma, ki s pomočjo teoretičnih besedil ter raziskovalnih in umetniških projektov predstavljala téme, ki se jih loteva Internacionala v sklopu programa Rabe umetnosti. Platformo sestavljajo štiri raziskovalna področja: “Politika življenja in smrti / Politics of Life and Death”, “Dekolonizacijske prakse / Decolonising Practices”, “Prava demokracija / Real Democracy” in “Drugačna institucionalnost / Alter Institutionality.”  Poleg teoretičnih člankov je na platformi tudi prostor za diskusijo; v razdelku z naslovom Mnenja / Opinions svoje prispevke redno objavljaljo povabljeni blogerji, med katerimi je tudi skupina mladih teoretikov iz Ljubljane. V uredniškem odboru platforme sodelujejo predstavniki vseh šestih partnerskih institucij, urednica platforme pa je Nataša Petrešin - Bachelez, kustosinja in kritičarka, ki živi v Parizu in sedaj deloma tudi v Gentu. Koordinator platforme je KASK School of Arts University College Ghent.

 

 

NOVA MAPIRANJA EVROPE, projekt sodelovanja

Nova Mapiraja Evrope je dveletni skupni program štirih umetniških in kulturnih institucij iz Srbije, Slovenije, Avstrije in Velike Britanije, ki se osredotoča na različna znanja o kulturni dediščini migrantov v Evropi. Na ta način poskuša narediti kulturne in umetniške institucije bolj dostopne lokalnim skupnostim migrantov prve in druge generacije, kakor tudi novim skupinam prosilcev za azil in beguncev. Projekt sestavljajo razstave, ki jih bo spremljal bogat obrazstavni program, umetniške rezidence, skupna spletna platforma in mednarodna konferenca. Namen projekta je dvojni: preučiti zgodovinske fenomene povezane z migracijami in povezati te fenomene s sedanjimi migracijami. Tako se bomo v Moderni galeriji osredotočili na gibanje neuvrščenih, Akademija za likovno umetnost na Dunaju na migracije delavcev t.i. gastarbejterjev, v Muzeju Jugoslavije v Beogradu bo poudarek na beguncih iz vojne v bivši Jugoslaviji ter v Middlesboroughu v Veliki Britaniji na posledicah t.i. »Windrush« migracije v VB iz držav Commonwealtha. Na spletuwww.newmappingsofeurope.si/en

 

 

PARTNERJI MG+MSUM

BOKS, društvo študentov za kulturno umetniško dejavnost

Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo

Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za umetnostno zgodovino

Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta, Oddelek za umetnostno zgodovino

Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela Sežana

Educationa and Culture, Lifelong learning programme

Narodni muzej Slovenije - Metelkova, Slovenski etnografski muzej, Slovenska kinoteka - [FOR]UM

Mednarodni grafični likovni center, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije - PovezujeM / TIVOLSKI USTVARJALNI KROG

Pediatrična klinika Ljubljana, Bolnišnična šola OŠ Ledina

AEIOU Gledališče za dojenčke in malčke

Kinodvor

Lutkovno gledališče Ljubljana - KUL Abonma

Kulturna četrt Tabor

AKC Metelkova mesto, KUD Mreža

KUD Anarhiv

Center Arhitekture, Zavod za razvoj prostorske kulture

Zavod ustvarjalna Pisarna SOdelujem

SCCA – šola za kustose

Skupnost muzejev Slovenije

Slovensko muzejsko društvo

ICOM

CIMAM

Swiss Institute for Art Research, SIK-ISEA - European ARTNET

engage