MG+MSUM

MG+ | POLETNI POČITNIŠKI TEDEN | Ajkec z drobnogledom

 

V času poletnih počitnic, od 3. do 7. julija 2023, UL ALUO in Moderna galerija (MG+) vabita na nove dogodivščine z Ajkcem, drobnim pajkom, ki nas bo naučil, kako naredimo, hranimo in varujemo moderno sliko.

 

Ajkčeve likovne delavnice v organizaciji UL ALUO pod mentorstvom akademske slikarke in konservatorke-restavratorke prof. Tamara Trček Pečak in v sodelovanju s strokovnimi sodelavci in študenti že več kot dve desetletji generacijam otrok približujejo svet umetnosti ter odgovarjajo na vprašanja v povezavi z reševanjem in obstojnostjo umetniških del ter delom konservatorja-restavratorja. Delavnice potekajo že 23 let, sprva so bile v Narodni galeriji, zdaj se že več let odvijajo na UL ALUO, letos pa potekajo v sodelovanju z Moderno galerijo v Ljubljani.

 

Do 17. aprila 2023 je bil Ajkec s svojim drobnogledom del velike razstave v Moderni galeriji z naslovom Od blizu, ki se je na zanimiv in igriv način posvečala prav prikazu konservatorsko-restavratorske problematike.

 

Poleti, po koncu razstave, se bomo s pomočjo gradiva, ki smo ga imeli na razstavi, v petih počitniških dneh na osemurnih delavnicah spoznali z deli umetnikov moderne in sodobne umetnosti, spraševali se bomo, kako so dela nastala in odkrivali na njih neznane detajle. Zanimalo nas bo tudi, kako se lahko zaščiti umetniško delo pred poškodbami in kako se ukrepa, ko do poškodb vendarle pride. Spoznali bomo delo konservatorjev-restavratorjev in njihove preiskave, praktične rešitve in strokovne posege, ki jih opravljajo na delih.

 

V ateljeju bomo pripravljali nosilce (sestavljanje podokvirov, napenjanje platna, premaz s podlogo) in okrasne okvirje, izdelovali osnutke in reliefno oblikovali površine, tonsko prilagodili okvire ter slikali in oblikovali iz različnih materialov.

 

Delavnica bo potekala od ponedeljka do petka, od 9.00 do 15.00, v prostorih Oddelka za restavratorstvo UL ALUO, Tobačna 5, Ljubljana. Udeleženci bodo zaradi tehnoloških zakonitosti isti izdelek izdelovali več dni, zato je zaželena prisotnost vseh pet dni. Material, orodje, predpasnike, malico in pijačo ter kosilo dobijo otroci na delavnicah.

 

Cena je 160 € (z DDV-jem) na otroka, če je prijavljenih več otrok iz iste družine – 2. otrok 10 % popust, 3. otrok 15 % popust, 4. otrok brezplačno. Ponujamo tudi 20 % popust za Alumne UL (popusta se seštevata).

 

 

PRIJAVA

Prijave sprejemamo do začetka delavnice oz. do zapolnitve prostih mest, izključno preko spletnega obrazca na povezavi: https://forms.gle/d2DqEUhEuviudhAGA

 

Za vse dodatne informacije pišite na: tamara.trcekpecak@aluo.uni-lj.si ali tamara_trcek_pecak@guest.arnes.si.

 

 

Priporočamo