MG+MSUM

MG+ | ZIMSKI POČITNIŠKI TEDEN | Ajkec z drobnogledom

 

V času zimskih počitniških delavnic, od 6. do 10. februarja 2023, nas čakajo nove zgodbe in dogodivščine z Ajkcem, drobnim pajkom, ki nas bo naučil kako naredimo, hranimo in varujemo moderno sliko.

 

Ajkčeve likovne delavnice, pod mentorstvom akademske slikarke prof. Tamara Trček Pečak in njenih študentov, že več kot dva desetletja generacijam otrok približujejo svet umetnosti in odgovarjajo na vprašanja v povezavi z reševanjem in obstojnostjo umetniških del ter delom konservatorja-restavratorja. Delavnice so do sedaj poleg Moderne galerije gostile tudi Narodna galerija in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

 

Letos je Ajkec z svojim drobnogledom tudi del velike razstave v Moderni galeriji z naslovom Od blizu, ki se na zanimiv in igriv način posveča prav prikazu konservatorsko-restavratorske problematike.

 

V petih počitniških dneh se bomo na osemurnih delavnicah spoznali z deli umetnikov moderne in sodobne umetnosti, spraševali se bomo, kako so dela nastala in odkrivali na njih neznane detajle. Zanimalo nas bo tudi, kako se lahko zaščiti umetniško delo pred poškodbami in kako se ukrepa, ko do poškodb vendarle pride. Spoznali bomo delo konservatorjev-restavratorjev, »zdravnikov« umetnin in njihove preiskave, praktične rešitve in strokovne posege, ki jih opravljajo na delih.

 

Tudi sami se bomo preizkusili v različnih vlogah (umetnika, konservatorja-restavratorja, kustosa). Na voljo nam bo »atelje«, ki bo od februarja postavljen v sklopu razstave. V ateljeju bomo pripravljali nosilce (sestavljanje podokvirov, napenjanje platna, premaz s podlogo) in okrasne okvirje, izdelovali osnutke in teksturirali podloge, reliefno oblikovali površine, tonsko prilagodili okvire ter slikali in oblikovali iz različnih materialov.

 

Vsaka od delavnic bo potekala od ponedeljka do petka, od 8.00 do 16.00. Več o programu lahko preberete tukaj. Udeleženci bodo zaradi tehnoloških zakonitosti isti izdelek izdelovali več dni, zato je zaželena prisotnost vseh pet dni. Material, orodje, predpasnike, malico in pijačo ter kosilo dobijo otroci na delavnicah.

 

Cena je 160 € (z DDV-jem) na otroka, če je prijavljenih več otrok iz iste družine - 2. otrok 10 % popust, 3. otrok 15 % popust, 4. otrok brezplačno. Ponujamo tudi 20 % popust za Alumne UL (popusta se seštevata).

 

Vse dodatne informacije, prijave in rezervacije sprejemamo na tamara.trcekpecak@aluo.uni-lj.si in tamara_trcek_pecak@guest.arnes.si.

Povezava do spletne prijavnice je tukaj.

Priporočamo