MG+MSUM

+MSUM | Skupnost muzejev Slovenije in ICOM Slovenija | Predmet meseca

V skupni akciji muzejev, ki opozarja na grozote vojn in kršenja človekovih pravic ter poudarja pomena miru in svobode, v marcu kot »predmet meseca« izpostavljamo delo lani preminulega ukrajinskega umetnika Oleksandra Rojtburda.

 

 

Video z naslovom Psihadelični vdor oklepnice Potemkin v tavtološke halucinacije Sergeja Eisensteina iz leta 1998 je del zbirke Arteast 2000+.

 

To ikonično Rojtburdovo delo je legendarni Harald Szeemann izbral za osrednji del 49. beneškega bienala, Plato človeštva. Umetnik  v njem združuje preteklost in sedanjost, klasično in sodobno, pri tem pa ustvarja obsežno, sugestivno umetnino.

 

Rojtburd (rojen leta 1961 v Odesi) je bil eden najpomembnejših predstavnikov ukrajinskega Novega vala in soustanovitelj teoretske skupine ukrajinske Transavantgarde, imel pa je tudi ključno vlogo pri uveljavljanju sodobne ukrajinske umetnosti po svetu. Med leti 2018-19 je bil direktor Muzeja za umetnost v Odesi.

 

#solidarity  #museumsforpeace #Ukraine

 

»Muzeji smo varuhi zgodovine in kulturne dediščine. Imamo moč, da preko primerov iz zgodovine opozarjamo na nasilje in temne dogodke človeštva, da učimo in se skupaj zavzemamo za boljši jutri. Naše poslanstvo so skrb za dediščino, za demokracijo in svobodo. Naša naloga je, da kredo »nikoli več vojn!« povemo glasno in opozarjamo na nasilje. Predmeti, ki jih objavljamo, so zgodbe o nesmiselnosti vojn in trajni želji po miru ter blaginji za vse.«

Priporočamo