MG+MSUM

KOMENTAR #13 | Tomato Košir: Sramota
22. december 2020 —
#
#
#

Pronicljivi vizualni komentator Tomato Košir vedno znova navdušuje z oblikovalskimi rešitvami, v katerih povezano in lucidno poudarja večplastnost in kompleksnost aktualnih družbenopolitičnih dogodkov. V njegovem delovanju zaznamo sposobnost hipne in časovno učinkovite odzivnosti, vedno kreativnih vizualnih rešitev, predvsem pa v njegovih prispevkih – naj gre za kritiko, oceno, pohvalo, agitacijo, prošnjo za humanitarno akcijo – zaznamo moč delovanja in spodbujanja k družbeni kritičnosti posameznika, ki je ob trenutnem svetovnem dogajanju nujna.

 

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova +MSUM smo Tomata Koširja z njegovim projektom sramota gostili v rubriki Komentar, v kateri umetniki v različnih medijih, formatih in izrazih komentirajo nekatere ključne trenutke sodobnih političnih sprememb v svetu, ki se odražajo tudi in predvsem na lokalni ravni. 

 

V času zadnje vlade Janeza Janše, ko je med drugim prišlo do globokega razkola med delovanjem Ministrstva za kulturo in večino delovnih področij, za katere je to zadolženo, je Tomato Košir nanj odreagiral z napisom »sramota«, izpeljanko prepoznavnega napisa »kultura«, ki že skoraj dve desetletji zaznamuje zunanjo podobo stavbe MZK na Maistrovi ulici. S prevzemom konteksta njegove simbolne strukture, da bi vanj vpisal nov pomen, je vzpostavil novo razmerje med označevalcem prostora in njegovim kontekstom. Novi logotip je s to potujitveno gesto v trenutku postal simbol upora na področju kulture in umetnosti.

 

 

--------------------------
Tomato Košir, rojen 14. junija 1978 v Kranju. Zaključil Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, kasneje pa je kot Zoisov štipendist diplomiral na Oddelku za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.
Njegova dela so bila razstavljena doma in po svetu na preko 50 skupinskih razstavah grafičnega oblikovanja ter preko 30 tujih knjigah.
Prejel je številne domače in mednarodne nagrade med katerimi so najpomembnejše: Velika Brumnova nagrada ter Brumnova nagrada Bienala vidnih sporočil Slovenije, 2 x Award of Excellence CA - Communication Arts, 2 lesena svinčnika D&AD London, nagrada Merit – ADC NY - Art Directors Cluba New York, 2. študenstva (skupinska) nagrada TDC NY - Type Directors Cluba iz New Yorka, Graphisova nagrada Merit, Zlata nagrada ICMA, nagrada najlepša knjiga Slovenskega knjižnega sejma, ter dva Zlata modrca Festivala Magdalena.

 
Priporočamo