MG+MSUM

MG+ | PovezujeM 2018 | počitniški tedni

PovezujeM / TIVOLSKI USTVARJALNI KROG

V času poletnih počitnic otroke vabimo na muzejski program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG).

 

TERMINI:

1. termin | 9. —  13. julij 2018 | 8.00 - 16.00

2. termin | 27. 31. avgust 2018 | 8.00 - 16.00

 

Na petdnevnih delavnicah bomo skozi igro, ustvarjanje in druženje na nekoliko drugačen način spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne. Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta.

 

PROGRAM:

 

PONEDELJEK | V Narodnem muzeju Slovenije (NMS, Prešernova 20) bomo postali arheologi za en dan. Kot pravi detektivi preteklosti se bomo odpravili na muzejsko zelenico, kjer nas bo v peskovniku čakal cel kup najdb iz različnih obdobij človeške zgodovine. Ali nam bo uspelo poiskati prav vse? Po napornem delu se bomo sprehodili skozi zbirke ter odkrivali različne materiale. Na kakšen način so neandertalci izdelali najstarejšo piščal? Kako nastane steklo? Katera izmed kovin je najtrša? Na vsa vprašanja bomo skušali odgovoriti z mini poizkusi ter na koncu vse materiale uporabili za nastanek likovnega dela.

 

TOREK | V Muzeju novejše zgodovine Slovenije (MNZS, Celovška 23) se bomo letos posvetili fotografiji. Ogledali si bomo največji fotografski arhiv 20. stoletja v Republiki Sloveniji – Fototeko, ki obsega več kot dva milijona fotografskega gradiva. Raziskovali bomo, kako so včasih nastale fotografije. Opazovali bomo svet skozi kamero obskuro in 3D očala, ki jih bomo tudi izdelali. Ves dan se bomo igrali s svetlobo in senco ter za konec izdelali senčno gledališče.

 

SREDA | V Narodni galeriji (NG, Prešernova 24) se bomo vrnili v preteklost in spoznali, kako je živela znana slikarka Ivana Kobilca. Odpravili se bomo po njenih sledeh. Kaj je počela na Dunaju, kako je slikala v Münchnu? S kom je živela v Parizu in katere razstave je obiskovala? Tudi na Sarajevo in Berlin ne bomo pozabili! S Kofetarico si bomo privoščili kakšno skodelico kave ;), ki jo bomo uporabili tudi za slikanje. Potem se bomo odpravili še na piknik v bližnji park in poustvarili Ivanine pleneristične slike.

 

ČETRTEK | Dan v Mednarodnem grafičnem likovnem centru  (MGLC, Pod turnom 3) bo fimsko ter grafično obarvan. Najprej si bomo ogledali grafični atelje centra in spoznali različne grafične tehnike. V nadaljevanju se bomo podrobneje posvetili preprosti obliki animacije (ki je tudi povezana z grafiko!) in pod vtisi velikana filmske umetnosti Davida Lyncha izdelali flipbook/slikofrc. Po kosilu bomo obiskali Lynch Lab, poseben galerijski studio, kjer si bomo dali duška z risanjem po stenah, na tkanine in fotografski papir. V popoldanskem delu sledi še obisk Ustvarjalnega centra Švicarije in ogled prostorov z otroškim vodnikom, ter kreativno sproščanje v čudoviti naravi Tivolija. 

 

PETEK | V Moderni galeriji (MG+, Cankarjeva 15) nas čaka nenavaden umetniški svet kiparja Draga Tršarja, ki v svojih kipih mojstrsko ujame ne le zanimive in raznolike človeške figure, temveč tudi čas in prostor, v katerem njegovi liki živijo. Kako likovno lahko upodobimo čas? Kdo je Janica? Kaj na razstavi počne velikanski Jo-Jo? Čaka nas veliko raziskovanja, igranja, kiparjenja, modeliranja in oblikovanja, zato s sabo prinesite primerna oblačila.

 

Cena enega počitniškega tedna PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG je 110 eur na otroka. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na tjasa_debeljak@ng-slo.si ali  01 24 15 215.

Cena z DDV poleg vstopnine, vodstva in materiala za ustvarjanje vključuje tudi kosilo. Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno na 18, v primeru premajhnega števila prijav počitniški teden odpade.

Prijave za I. termin zbiramo do 29. junija, prijave za II. termin pa do 17. avgusta. V primeru odpovedi zaradi premajhnega števila otrok vas bomo o tem obvestili 6 dni pred načrtovanim pričetkom delavnic. Pridružujemo si pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena ali višje sile.

 

 

 

INFO: Narodni muzej Slovenije (NMS), Prešernova cesta 20, Alja Vute, arheozabava@nms.si, 01 241 44 39 | Moderna galerija (MG), Cankarjeva ulica 15, Lucija Cvjetković, izobrazevanje@mg-lj.si, 01 241 68 04 | Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Grad Tivoli, Lili Šturm, lili.sturm@mglc-lj.si, 01 241 38 18 | Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS), Cekinov grad, Nataša Robežnik, natasa.robeznik@muzej-nz.si, 051 353 901 in 01 300 96 21 | Narodna galerija (NG), Prešernova 24, Nataša Braunsberger, natasa_braunsberger@ng-slo.si, 01 241 54 15.

Priporočamo