MG+MSUM

OKROGLA MIZA | Feminizem, politika, performans
13. oktober 2021 | 17:00
#

Demonstracije Za izbiro, 11. december 1991, Ljubljana

Fotografije: Igor Modic

 

 

Feminizem, politika, performans

Sreda, 13. oktober 2021, ob 17:00


Sodelujejo: Vlasta Jalušič, Ema Kugler, Metka Mencin - Čeplak in Jasmina Založnik (moderatorka)

 

Vabimo vas na pogovor o političnem performansu v luči feminizma, ki ga bo moderirala dramaturginja,  teatrologinja,  kritičarka in sokustosinja razstave Spoznanje! Upor! Reakcija! Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu Jasmina Založnik.

 

Nenehno je treba ohranjati spoznanje, da so vse pravice žensk, ki so bile pridobljene kjerkoli po svetu, izključno posledica ženskega boja. Ne glede na to, v kakšnem sistemu so se porajale in kako dolgo so se morale ženske zanje boriti, je treba na pravice žensk in na z njimi povezane diskurze gledati kot na ne-do-konca-zagotovljene in ustaljene oziroma vselej tudi kot potencialno ogrožene (omenjeno se razgrinja in kaže v neločljivi povezanosti kapitalističnega načina produkcije in diskriminacije po spolu in razredu). Razvoj feminističnega gibanja in misli ni enostranski, linearen, ampak gre za razpršeno, pogosto prekinjeno in spremenljivo raziskovanje pozicij, ki razkrivajo mehanizme delovanja moči.

 

Na okrogli mizi, na kateri sodelujejo Vlasta Jalušič, Ema Kugler in Metka Mencin - Čeplak, želimo osvetliti spreminjanjoče se družbene, politične (in teoretske) pogoje za mišljenje o feminizmu in njegovem političnem udejanjanju v širšem družbenopolitičnem smislu ter seveda tudi na področju umetnosti, kjer bomo poudarek – v skladu z razstavo in njenim izhodiščem –  namenili performansu.

 

 

Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ. Udeležijo se ga lahko samo osebe z dokazilom o izpolnjevanju enega od PCT pogojev. Število poslušalcev je omejeno, zato priporočamo, da se prijavite na recepcijaMSUM@mg-lj.si ali po telefonu 01/2416825.

 

Dogodek je del razstave Spoznanje! Upor! Reakcija! Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu, ki je del štiriletnega programa Naše mnoge Evrope, ki ga vodi konfederacija muzejev Internacionala s partnerji in ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Konfederacija Internacionala združuje sedem evropskih muzejev: Moderna galerija (MG+MSUM, Ljubljana, Slovenija); Museo Reina Sofía (Madrid, Španija); MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Španija); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerpen, Belgija); Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (Varšava, Poljska), SALT (Istanbul in Ankara, Turčija) in Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Nizozemska), ter partnerji HDK-Valand Academy of Art and Design (HDK-Valand, Göteborg, Švedska) in National College of Art and Design (NCAD, Dublin, Irska).

 

Priporočamo