MG+MSUM

RAZSTAVA | SPOZNANJE! UPOR! REAKCIJA! Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu
24. junij 2021 — 03. oktober 2021
#
#
#

Siniša Ilić, Devetdeseta, risba s flomastri, 2020

 

SPOZNANJE! UPOR! REAKCIJA!

Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu

(delovni naslov)

 

Kustosi: Bojana Piškur in Siniša Ilić, Jasna Jakšić, Vida Knežević, Nita Luci & Linda Gusia, Asja Mandić, Biljana Tanurovska – Kjulavkovski & Ivana Vaseva, Rok Vevar & Jasmina Založnik.

 

24. junij – 3. oktober 2021, Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)

 

V devetdesetih letih je bil na ozemlju nekdanje Jugoslavije politični performans večinoma neposredna posledica vojne in radikalnih političnih, družbenih, ekonomskih in kulturnih sprememb v vseh porah družbe nekoč skupne države.

 

Kljub temu pa politični performans ni bil zgolj nekakšno »pričevanje« o dogodkih, temveč obenem tudi direktna politična akcija proti režimu (na primer Miloševićevemu režimu v Srbiji). Tovrstni umetniški angažma imenujemo tudi »umetnost v skrajnih političnih okoliščinah«. Po drugi strani se je politični performans ponekod odmaknil od vsakdanje politične realnosti (predvsem v Sloveniji in Makedoniji) in se posvečal drugačnim vprašanjem, na primer novim kulturnim politikam v devetdesetih letih, novim »kulturnim identitetam« in podobnemu. Tu lahko prej kot o političnem performansu govorimo o »izvajanju političnega« (performing the political).

 

Raziskovanje političnega performansa izhaja iz naslednjih vprašanj: Kaj in kako nam politični performans lahko pove o dogodkih v času vojn v Jugoslaviji in o času po njihovem koncu? Kakšne so bile povezave med (umetniškimi) performansi ter političnimi in ideološkimi strukturami, v katerih so nastali? Ali lahko te specifične performanse povežemo s performansi v drugih delih sveta? Ali lahko povežemo dogajanja v devetdesetih letih s političnimi dogodki današnjega časa?