MG+MSUM

DELAVNICA DIY ELEKTRONIKE | Staška Guček: Varuhi Arktike
Torek, 24. septembra 2019 | 16.00—20.00
#
#
#
#

Staška Guček (Kikimore)

Varuhi Arktike

Delavnica analognega-elektronskega zvočila

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Delavnica: torek, 24. septembra 2019, od 16.00 do 20.00 ure

Performans Varuhov Arktike: torek, 24. septembra 2019, ob 20.00 uri

Prijave: na barbara.sonica@gmail.com

Število udeleženk/udeležencev: 8
(Ob večjem številu prijav, se bo delavnica ponovila v atriju hostela Tresor
Kotizacija: 20€ je namenjena nakupu materialov za zvočilo.

Posebne zahvale: Ljudmili za spajnike in orodje

 

Festival Sonica 2019 v sodelovanju z Moderno galerijo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova pripravlja delavnico analognega-elektronskega zvočila z naslovom Varuh Arktike. Delavnico bo vodila Staška Guček, članica skupine Kikimore.

 

Na delavnici bomo izdelovali analogno-elektronsko zvočilo - Varuha Arktike, ki temelji na elektronskem vezju theremina. Sestavljata ga dva potenciometra, ki uravnavata glasnost in frekvenco. Uporabnik s spreminjanjem razdalje rok od antene, ki prevzemajo obliko kril metulja Sentinel Arctic (lat. Oeneis alpina), ali z drsenjem prstov po njej, vstopa v elektronsko vezje kot negativni pol kondenzatorja in vpliva na zvok.

 

Sentinel Arctic (lat. Oeneis alpina) je vrsta roda metuljev Oeneis (ang. Arctic ali graylings), ki živijo v arktičnem, subarktičnem pasu in visokogorjih ter lahko preživijo najbolj ostre klimatske pogoje. Metulji so zelo dobri indikatorji biodiverzitete in degradacije okolja ter hitro odzovejo na spremembe v ekosistemu in podnebju. Krhka skupina živali pa je še posebej občutljiva na spremembe v ostrih polarnih podnebjih in okolju. Bioindikatorji služijo tudi kot opozorilo na spremembe v okolju. Varuh Arktike je hrupni sel in opozorilo zate, da varuješ in ozaveščaš o zaščiti okolja, ki si ga deliš z drugimi organizmi! Varuha Arktike je v celoti zasnovala Staša Guček na ustvarjalnem laboratoriju PIFcamp.

 

Delavnici bo sledil kratek performans na svoje lastnoročno zalotano elektronsko zvočilo!

 

______________

Staa Guek, je raziskovalka povezav med umetnostjo, tehnologijo in zvokom. Ukvarja se z ilustracijo ter razvija elektronska analogna zvočila ter mentorira delavnice. Je članica eksperimentalne glasbene zasedbe Kikimore, s katero je od leta 2016 ustvarjala zvočne krajine na več kot 30 lokacijah v Sloveniji ter tujini. Več: http://stasagucek.si/.

 
Priporočamo