MG+MSUM

PREDAVANJE | Alexi Kukuljevic: Prihajajo Ptiči
Petek, 24. avgust 2018 | 18:30
#

Alexi Kukuljevic

Prihajajo Ptiči

predavanje

 

Moderna galerija, MG+, avditorij

Petek, 24. avgust 2018, ob 18:30

 

Vabimo vas na predavanje umetnika in teoretika Alexija Kukuljevica. Predavanje je del javnega programa mednarodne Poletne šole v Ljubljani in diskurzivnega programa razstave Nebeška bitja. Ne človek ne žival.

 

Naslov predavanja, »Prihajajo Ptiči« (v izvirniku »The Birds is Coming«), se dotika filma Alfreda Hitchcocks Ptiči, hkrati pa uokvirja avtorjev prispevek na razstavi Nebeška bitja. Hitchcock je v tistem času s prav temi dramatičnimi besedami promoviral svoj film. Z očitnim faux pas-jem, slovnično napako ali ponesrečeno šalo, se je Hitchock domiselno pošalil s konceptom tepčka, ptičje pameti, ali še bolje, »ščebetalca«. Tako predstavlja svoj film kot tisto v oči bodečo jezikovno nenavadnost, ki se skriva v promocijskem gradivu za film. In tu je besedna igra na mestu, glede na to, o čemer govori film. Navsezadnje - ptice ne govorijo. Ker nimajo jezika, se sporazumevajo s ščebetanjem - torej z nesmiselnim govoričenjem. Tako je nekdo, ki poskuša govoriti njihov jezik, pravzaprav »ščebetalec«. Ščebetalec govori, ne da bi spregovoril. In ravno molk je umetnost predstavljanja praznine, umetnik - v želji, da bi jo očaral - ustvari nekaj za ptice. S tem Kukuljevic želi povedati, da umetnik ustvari nekaj, s čimer naslavlja Nečloveško, torej tisto manjkajočo, živalsko, zavržno plat človeka, ki lebdi nekje med grozo in burlesknostjo.

 

 

_____________________

Alexi Kukuljevic je umetnik in filozof, ki živi na Dunaju. Je avtor knjige Liquidation World: On the Art of Living Absently, ki je izšla pri založbi MIT Press. Z delom se je predstavil mednarodno, med drugim v Palais de Tokyo v Parizu in na Institute of Contemporary Art v Philadelphii. Njegova zadnja samostojna razstava je nosila naslov BIRDWAR in bila prirejena v galeriji Åplus v Berlinu.

Priporočamo