MG+MSUM

PREDSTAVITEV | kolektivov BLOK in Kontekst | POGOVORI o organiziranju umetnostne produkcije
13. september 2017 | 19.00 || 14. september 2017 | 11.00
#
#
#
#
#
#
#

Kolektiv ŠUM

Predstavitev kolektivov BLOK in Kontekst

Sreda, 13. september 2017, ob 19.00, Moderna galerija, MG+

 

Organiziranje umetnostne produkcije: nekaj primerov iz zgodovine umetnostnih kolektivov iz področja JV balkanske regije

Četrtek, 14. september 2017, ob 11. 00, Moderna galerija, MG+

Predstavitev kolektivov BLOK in Kontekst

 

Sodelujejo: Ljubljanski kolektiv Šum (Kaja KranerIzidor Barši); BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture, Zagreb, Hrvaška (Ana KutlešaVesna VukovićIvana Hanaček); Kontekst, Beograd, Srbija (Vida KneževićMarko Miletić)

 

 

ŠUMov seminar: predstavitev kolektivov BLOK in Kontekst

Zagrebški kuratorski kolektiv BLOK – Lokalna baza za osveževanje kulture - od leta 2001 deluje na presečišču umetnosti in kulture, raziskav urbanega okolja ter aktivizma v medijih intervencij v javni prostor (festival Urbanfestival), razstav in izobraževalnih programov. Beograjski kolektiv Kontekst se je formiral leta 2007 kot avtonomna umetniško-medijska organizacija, ki poskuša s svojim delovanjem povezovati kritično teorijo in prakso s poljem umetnosti, kulture in medijev. Dejavnost kolektiva je v zadnjih letih osredotočena predvsem na izobraževalno-medijski projekt Kritična mašina (www.masina.rs). Na dogodku bosta predstavnici kolektivov prvi dan predstavili kontekst formacije posameznega kolektiva in njihove predhodne projekte, drugi dan pa raziskovalni projekt o kolektivu Zemlja (Zagreb) in Život (Beograd), ki sta delovala v 30. letih prejšnjega stoletja.

 

Ker pa gre za sodelovanje obeh kolektivov z raziskovalnim kolektivom ŠUM, in ker se dogodek hkrati umešča v razstavo »Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti«, se bodo pogovori po predstavitvah kolektivov, njihovih projektov in fokusov, poskušali dotakniti tudi nekaterih skupnih točk vsega naštetega, kot so fokus umetnosti JV Balkana na zgodovino, povezave umetnosti in družbene kritike, kolektivno organiziranje ter odnos do (socialistične) dediščine.

 

Kolektiv BLOK bo predstavila Vesna Vuković, kolektiv Kontekst pa Vida Knežević, z njima se bosta v imenu raziskovalnega kolektiva ŠUM pogovarjala Izidor Barši in Kaja Kraner.

 

Predstavitev kolektivov Blok in Kontekst bo sledil pogovor.

 

 

Organiziranje umetnostne produkcije: nekaj primerov iz zgodovine umetnostnih kolektivov iz področja JV balkanske regije

Drugi dan bo osredotočen na predstavitev raziskovalnega projekta o umetniških skupinah Zemlja in Život, ki sta delovali v 30. letih prejšnjega stoletja. Predstavitvam bo sledil pogovor.

 

Dogodek po potekal v hrvaškem, srbskem in slovenskem jeziku. Nastal je ob podpori MG+MSUM.

 

Predstavitev in pogovor sta del program ob razstavi Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti