MG+MSUM

DOKUMENTARNI FILM | Polona Balantič in Igor Zupe: Od Kapitala do kapitala – države v času NSK
06. junij 2017 | 20:55 | RTV Slovenija 1
#
Polona Balantič in Igor Zupe

Foto: Mišo Čadež

Od Kapitala do kapitala – države v času NSK

Dokumentarni film

Na sporedu v torek, 6. junija 2017, ob 20.55 na TV Slovenija 1

 

Leta 1987 je en sam plakat v zadrego spravil jugoslovanski režim in zadostoval za ukinitev ritualne štafete mladosti. Dogodek je znan kot plakatna afera. Manj znano je, da je plakat skupine Novi kolektivizem, ki v osrednjem motivu citira nacistično sliko alegorije tretjega rajha iz leta 1936, oblastne organe razhudil predvsem zato, ker je uradni komisiji in celo predstavnikom vojske v njej najprej ugajal. Prav tako je malo znano, da je bil plakat sprva zamišljen kot plakat, ki naj spremlja velikopotezno predstavo Gledališča sester Scipion Nasice, s katerim bi kasneje gledališče skupaj z vojsko hodilo celo na gostovanja. Plakatna afera je potrdila realno moč umetnosti in ostrino skupin kolektiva Neue Slowenische Kunst.

 

Dokumentarni film Od Kapitala do kapitala – Države v času NSK je nastajal vzporedno z razstavo Moderne galerije o skupinah, ki so se leta 1984 povezale pod imenom Neue Sloweniche Kunst, leta 1992 pa z vzpostavitvijo ambasade NSK v Moskvi napovedale ustanovitev globalne umetniške države NSK v času. Že prepoved prvega javnega dejanja skupine Laibach je napovedala umetniški fenomen, ki je oblast motil, ker je pokazal njen resnični obraz. Skozi projekte in anekdote film beleži ključne momente zgodbe o NSK vse do Moskve. Iz ruskih sopotnikov kolektiva izzove priznanje, da se je prav v ambasadi NSK v Moskvi rodila sodobna ruska umetniška scena.

 

Skozi dokumentarec se tako razkriva geneza sedanjega uspeha tedanjih akterjev. Paviljon države NSK v času je eden največjih uspehov letošnjega beneškega bienala, skupina Laibach z razprodanimi koncerti nastopa po svetu, v Severni Koreji pa je predrla eno najbolj monolitnih meja. NSK  bo s prvim umetniškim satelitom v režiji Dragana Živadinova premagal tudi zadnjo mejo - med Zemljo in vesoljem. In nenazadnje, razstava NSK od Kapitala do kapitala po velikem uspehu v moskovskem muzeju Garaža konec junija potuje v najpomembnejši muzej sodobne umetnosti in umetnosti 20. stoletja v Evropi, v madridski muzej Reina Sofia.

 

Film je nastal v sodelovanju med Uredništvom oddaj o kulturi (urednica Saša Šavel) in Dokumentarnim programom TVS.

 

Snemalci: Jurij Nemec, Igor Zupe, Evgeny Kurbatov, Mišo Čadež, Aleksander Djurišić

Montažer: Marko Hočevar

 

Scenarista: Polona Balantič, Igor Zupe

Režiser: Igor Zupe

 

Dokumentarni program TVS

Tajnica režije: Ana Magajna

Producent projekta: Denis Miklavčič

Producent: Jaka Hemler

Urednik: Andraž Pöschl

Priporočamo