MG+MSUM

PREDAVANJE | Darko Šimičić: POJ! Umetnost osemdesetih let v Jugoslaviji
Sreda, 31. maj 2017 | 18:00
#
#
#
#

Foto: Mladen Stilinović, POJ!, 1980; Tomislav Gotovac: Srp, kladivo in rdeča zvezda, 1986

 

Darko Šimičić

POJ! Umetnost osemdesetih let v Jugoslaviji

 

Sreda, 31. maj 2017, ob 18.00 uri, avditorij, Moderna galerija, MG+

 

Predavanje se bo osredotočilo na umetnostne dogodke v zadnjem desetletju socialistične Jugoslavije, ki sta ga zaznamovali Titova smrt in dezintegracija države v krvavem finalu vojne devetdesetih let.


Zgodba o kulturi in umetnosti v Jugoslaviji bo podana s primeri radikalnih umetnostnih praks nekaterih protagonistov, ki so delovali v Zagrebu (Mladen Stilinović, Vlado Martek, Tomislav Gotovac), in bo sledila njihovim reakcijam na aktualne politične dogodke tistega časa. Poleg »individualnih mitologij« posameznih umetnikov bo predavanje podalo vpogled v takratno dinamično kulturno sceno s primeri razstavnih praks (Galerija suvremene umjetnosti, Prostor proširenih medija) in medijskih strategij (Studentski list, Polet, Start). 

 

___________________

Darko Šimičić je umetnostni kritik in kustos, ki živi v Zagrebu. Je so-ustanovitelj Inštituta Tomislav Gotovac v Zagreb, kjer deluje kot raziskovalec in njegov sekretar. Polja njegovega zanimanja so avantgarde dvajsetih in tridesetih let dvajsetega stoletja (zenitizem, dada, Bauhaus, fotomontaže) in skupine ter posamezni umetniki v hrvaški umetnosti šestdesetih in sedemdesetih let (Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora, Tomislav Gotovac). Šimikić je tudi član ekspertne skupine, ki pripravlja Gotovčevo retrospektivo v Muzeju moderne in sodobne umetnosti na Reki / Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka leta 2017.

 
Priporočamo