MG+MSUM

PRIČEVANJA | Dušan Mandić | Back to the Future
Četrtek, 18. maj 2017 | 18:00
#
#
#
#

Vabimo vas na predavanje Dušana Mandića v četrtek, 18. maja 2017, ob 18. uri v seminarju +MSUM-a. Predavanje spada v serijo Pričevanja in je del programa ob razstavi Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča.

 

_________________

Dušan Mandić (1954, Ljubljana) je ena izmed ključnih osebnosti ljubljanske avantgardne in subkulturne scene osemdesetih let. V letih 1980 in 1982 je bil umetniški vodja Galerije Škuc, ki je v osemdesetih postala središče slovenske (sub)kulture in tako še zaostrila svoje razmerje do institucionalne kulture. To obdobje so zaznamovali multimedijski projekti, predstavitve zagrebških in beograjskih konceptualnih umetniških gibanj (npr. Raša Todosijević, Mladen Stilinović, Goran Ðorđević) in prvi projekti danes uveljavljenih slovenskih likovnih umetnikov (IRWIN, V.S.S.D., Bojana Gorenca in Marjetice Potrč).

 

Mandić velja za prvega umetnika v slovenski umetnosti, ki je slikarstvo grafitov prenesel iz urbanega/uličnega prostora v notranji prostor. Kot eden ključnih elementov njegove umetniške prakse pa je bil popolnoma nov pristop k sliki v smislu razumevanja sodobne umetnosti v kontekstu medsebojnih družbenih procesov in postduchampovskih ter postprodukcijskih praks. Zelo pomemben je tudi njegov diskurzivni doprinos k razumevanju avantgardne  umetnosti, saj je bil eden prvih umetnikov, ki so o sodobni umetnosti tudi pisali in objavljali v časopisu. Od leta 1983 je član skupine IRWIN. 

 
Priporočamo