MG+MSUM

PREDSTAVITEV UMETNICE & DELAVNICE | Maja Hodošček
Sreda, 7. september 2016, ob 18.00, Avditorij MG+
#
#
#
#
#
#

Vabimo vas na predstavitev dela umetnice Maje Hodošček v sredo, 7. septembra, ob 18. uri v avditoriju MG+. Maja Hodošček ustvarja video dela in instalacije. V svojem delu raziskuje socialne odnose skozi politiko izmenjave in sodelovanja, zanimajo jo spekulativni načini reprezentacije v odnosu do dokumentarnega. Njen video Ako se sjećate, uvijek sam govorio o budućnosti?, s katerim sodeluje na 8. trienalu sodobne umetnosti U3 v Moderni galeriji, se ukvarja z vprašanjem, kako neko zgodovinsko obdobje ali politično idejo lahko razumemo v odsotnosti izkušnje. Protagonist videa je srednješolec, ki  je resnično fasciniran nad obdobjem socializma (in še posebej z likom Josipa Broza Tita), a ga hkrati nikoli ni  doživel. Umetnico tudi sicer zanima artikuliranje pozicij v sedanjem času, posebej, če gre za najstnike. Ugotavlja namreč, da si mladi v sodobnem času težko predstavljajo drugačne načine bivanja, saj so izjemno obremenjeni s predstavami, kakšni bi morali biti ali kaj se od njih pričakuje.

 

Maja Hodošček je na temo sanjarjenja maja letos v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova vodila eksperimentalno delavnico, pri kateri so sodelovali dijaki Gimnazije Poljane v Ljubljani: Val FürstVeronika & Živa HancTimon Hozo,  Zala JagodicIris JerantTina MurencAna Pupi, Max RakuščekNace Žagar. Avtorji bodo skupaj z mentorico delavnice predstavili svoja kratka video dela. 

 

Delavnica Sanjači je potekala pod mentorstvom Maje Hodošček v sodelovanju z Adelo Železnik, kustosinjo v MG+MSUM in Nino Ostan, profesorico umetnostne zgodovine na Gimnaziji Poljane, v okviru programa razstave Nizkoproračunske utopije


Maja Hodošček in udeleženci delavnice so montirali in posneli tri filme, ki so nastali v okviru delavnice 20. in 27. maja 2016 je v studiu Muzeja sodobneo umetnosti Metelkova, +MSUM. »SANJAČI« so delo dijakov Gimnazije Poljane.

 

Val Fürst, Timon Hozo, Max Rakušček, Nace Žagar, 2016

 

Veronika Hanc, Živa Hanc: Budilka, 2016
 

Zala Jagodic, Iris Jerant, Tina Murenc, Ana Pupi: Ti kar sanjaj, 2016

 

Foto: Veronika Hanc, Živa Hanc

 
Priporočamo