MG+MSUM

VODSTVO | Pregledna razstava Ivana Dvoršaka | vodita: Andreja Borin in Stojan Kerbler
08. maj 2016 | 11:00
#

Javno vodstvo po pregledni razstavi Ivana Dvoršaka, v nedeljo, 8. maja, ob 11. uri v Moderni galeriji. Vodila bosta Andreja Borin, kustosinja razstave in Stojan Kerbler, fotograf in strokovni sodelavec razstave.

 

Pregledna razstava Ivana Dvoršaka ponuja vpogled v ustvarjalnost izrednega fotografa in grafičnega oblikovalca, čigar delo je prvič celostno ovrednoteno. Izhodišče za razstavo predstavlja umetnikova razstavna fotografija, večinoma iz umetnikove zapuščine in sicer okoli 120 črno-belih fotografij od začetka šestdesetih let do sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja. Na ogled je tudi izbor Dvorškovega grafičnega oblikovanja.

 

IVAN DVORŠAK (1934–2013) je bil eden najvidnejših slovenskih fotografov druge polovice 20. stoletja in priznan grafični oblikovalec. S svojim delom je vidno zaznamoval slovenski in jugoslovanski likovni prostor, njegovo fotografijo sedemdesetih let pa lahko postavimo tudi ob bok aktualnim svetovnim tokovom. S fotografijo se je začel ukvarjati v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja, vrh njegovega ustvarjanja pa predstavljajo diptihi, triptihi in poliptihi nastali v sedemdesetih letih (Divan, 1972; Hiša, 1972; Garaže, 1973). Bil je eden najaktivnejših članov mariborskega Fotokluba in eden glavnih protagonistov Mariborskega kroga, avantgardne fotografske skupine, ki je v fotografijo vnesla modernističen izraz. Bil je kandidat mojster fotografije Foto zveze Jugoslavije in AFIAP (Artiste FIAP). V okviru Mariborskega kroga (1971–1974) je bil prvi, ki je izoblikoval svoj izraz in s tem odločilno vplival na ostale člane - med drugim z značilno obrobno predmestno motiviko, ki so jo »krogovci« vzeli za svojo. Sedemdeseta leta so čas izjemne aktivnosti Fotokluba Maribor, ki je prav po zaslugi nekaterih angažiranih posameznikov postal simbol najnaprednejših fotografskih tokov. Fotograf Stojan Kerbler je kot član Fotokluba Maribor in član skupine Mariborski krog nadvse dragocen pričevalec o dogodkih, ki so bili prelomni za slovensko in takratno jugoslovansko fotografijo, česar se bo dotaknilo tudi tokratno nedeljsko vodstvo.

 

Stojan Kerbler je izjemni poznavalec starejše slovenske fotografije. Fotografiji se je posvetil že v študentskih letih, ko je v Ljubljani s prijatelji ustanovil študentsko združenje Fotogrupa ŠOLT. Leta 1965 se je včlanil v mariborski Fotoklub, ki je bil v tistem času ena vodilnih jugoslovanskih fotografskih organizacij. Bil je aktiven član skupine mariborskih fotografov z imenom Mariborski krog. Od leta 1960 do danes je razstavljal na 1411 razstavah, in sicer na 662 razstavah v 136 krajih nekdanje Jugoslavije in na 749 mednarodnih razstavah v 52 državah sveta. V zgodovini Kerblerjevih častitljivih nagrad pa omenimo le nagrado Prešernovega sklada (1979), državno odlikovanje z redom za zasluge za vrhunske umetniške fotografske dosežke in velik prispevek pri uveljavljanju slovenske fotografije v svetu (2010) ter nagrado Trend za življenjsko delo (2013).

 

Priporočamo