MG+MSUM

VODSTVO | Dragan Živadinov | Objektivi in Ikone nevidnega
19. marec 2016 | 12:00 | KSEVT, Vitanje
#

Dragan Živadinov

Vodstvo po razstavah Objektivi in Ikone nevidnega

KSEVT, Vitanje

 

Vodstvo po razstavah Objektivi in Ikone nevidnega bo imel Dragan Živadinov v soboto, 19. marca 2016, ob 12.uri v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju.

 

V KSEVT-u sta trenutno na ogled dve občasni razstavi.

Razstavo Objektivi ​sestavljajo originalne filmske in fotografske kamere, ki so jih kozmonavti uporabljali v zadnjih petdesetih letih v vesolju. Na razstavi je na ogled tudi okno Vzor z vesoljske ladje Vostok-2, skozi katero je kozmonavt German Titov leta 1961 prvič v zgodovini posnel površje Zemlje na filmski trak. Razstavljena sta fotografski aparat Zenit 3-M in filmska kamera Konvas, s katerima so nastali ti zgodovinski posnetki. Razstava, ki poteka v okviru Ksevtovega tematskega fokusa Vesoljski vid, ponuja enkraten vpogled v fiziko in zgodovinskost fotografije in filma v vesolju, ki tvorita pomemben del človekove vesoljske izkušnje. Opozarja tudi na to, da se foto in filmsko opazovanje Zemlje iz vesolja pravzaprav prične na Zemlji: z izborom opreme, opisom nalog in usposabljanjem kozmonavtov.

 

Osrednja razstava tematskega sklopa Vesoljski vid pa raziskuje ikonične podobe nevidnega, ki so nastale kot stranski produkt več kot petdesetletnega raziskovanja vesolja.

 

V soboto, 19. marca 2016 organiziramo prevoz za do 8 oseb s prevoznikom, ki stane 20 evrov v primeru, da bo potnikov 8 in 25 evrov, če bo potnikov 6. Zainteresirane prosimo, da se prijavijo na recepciji Moderne galerije oziroma Muzeja sodobne umetnosti Metelkova skupaj z vplačilom. Prijave zbiramo od torka, 15. do četrtka, 17. marca 2016. Odhod bo v soboto, 19. marca 2016 ob 10:30 izpred +MSUM, Maistrova 3. 

 

 

Dan pred vodstvom v KSEVT-u vabimo na predavanje Dragana Živadinova Kozmifikacija umetnosti in kulturalizacija računalnika.

Priporočamo