MG+MSUM

Naeem Mohaiemen, Dve srečanji in pogreb, 2017

Naeem Mohaiemen

Dve srečanji in pogreb

88 minut, trije kanali, 2017

Z dovoljenjem umetnika in Experimenter (Indija)

 

»Tretji svet ni bil prostor, ampak projekt.« (Prashad, The Darker Nations, 2007). Bil naj bi utopično zavezništvo, v katerem bi globalni jug prevzel večjo vlogo v vodenju sveta in končal evro-ameriško nadvlado. Gibanje neuvrščenih je skušalo ubirati »tretjo pot«, vendar je krhke koalicije sproti spodkopavalo vzporedno sodelovanje nekaterih držav članic v »islamskem bloku«, katerega vodilo so bili dolarski dobički od prodaje nafte. Dve srečanji in pogreb raziskuje »prelomni« trenutek med srečanjem neuvrščenih v Alžiriji leta 1973 in srečanjem Organizacije islamskega sodelovanja v Pakistanu leta 1974. Razpad starih zavezništev se je začel s komaj zaznavno povezavo med tema skupinama, ki je postala pomembna v svetovnem merilu po naftni krizi Opeca, iranski revoluciji in napadu na Afganistan. 

 

V popotovanju po ostankih transnacionalne arhitekture (Niemeyer, Moretti, Le Corbusier) v New Yorku, Alžiru in Daki se film ukvarja z erozijo zamisli tretjega sveta kot potencialnega prostora dekolonizacije in vedno nepopolnim razumevanjem socializma. Vijay Prashad, Samia Zennadi, Atef Berredjem, Amirul Islam in Zonayed Saki v pogovorih razpravljajo o protislovjih dekolonizacijskih gibanj, ki so vedno pozabila osvoboditi svoje lastno vodstvo.

 

 

Dve srečanji in pogreb je bil premierno prikazan leta 2017 na documenti 14 v Kasslu ter bil od tedaj vključen v razstave Solidarity Must be Defended (Mahmoud Darwish Museum, Ramala), Propositions for Pan-Peripheral Network (Metal Workers' Union, Budimpešta), Na leđima palih divova (Bijenale industrijske umjetnosti, Labin, Hrvaška) in druge.


Naročnik: documenta 14 (Nemčija)

Sonaročnika: Sharjah Art Foundation (Združeni arabski emirati) in Ford Foundation/Just Films (ZDA)

Film so podprli: Bengal Foundation (Bangladeš); Tensta Konstshall (Švedska); Arts Council (Združeno kraljestvo)

Dodatna podpora: Tate Films (Združeno kraljestvo)