MG+MSUM

OSEMDESETA | Novi prostori, nove podobe
14. oktober 2016 — 01. januar 2017
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Novi prostori, nove podobe

Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 1. del

 

Moderna galerija

14. oktober 2016 – 1. januar 2017

 

Otvoritev: petek, 14. oktober 2016, ob 20. uri [PDF vabilo]

 

Kustosinji: Asta Vrečko, Martina Malešič

 

Razstava predstavlja slovensko umetnost osemdesetih let s prerezom izbranih razstavišč in razstav. Seznam prizorišč.

 

 

Izhodišče razstave so izbrane manifestacije, ki so oblikovale slovensko umetnostno dogajanje v zadnjem desetletju Jugoslavije. Družbene spremembe, politična kriza po smrti predsednika Josipa Broza - Tita in gospodarska kriza so neizbežno zaznamovale umetnost in kulturo. Skupaj s preostalo Evropo je v začetku desetletja tudi Jugoslavijo prevzel val nove umetnosti.

 

Z novimi idejami v filozofiji in umetnostni teoriji so se odprla ontološka vprašanja o umetnosti. Soočeni z novimi izzivi so umetnice in umetniki iskali drugačne načine delovanja. Zbirali so se okoli različnih prostorov, ki so postali katalizatorji novih umetnostnih in družbenih fenomenov ter stičišča kulturnega in političnega delovanja. Sodelovanja umetnikov in kustosov so potekala tako na lokalni, republiški kot zvezni ravni. Mednarodne povezave in študijska izpopolnjevanja v tujini so postali še izrazitejši. Vzporedno so se rahljali odnosi med centrom in periferijo. Umetnostni diskurz so poleg etabliranih ustanov usmerjali novi prostori in institucije. V ospredje so prišle nove tematike in načini ustvarjanja, ki so pred tem veljali za obrobne.

 

V osemdesetih letih sta kultura in umetnost osvojili vse ravni družbe: oddaje na radiu in televiziji, časopise in popularna glasila, notranjost lokalov, bank in hotelov ter gospodarstvo. Podjetja so igrala pomembno vlogo na umetnostnem prizorišču s finančno podporo različnim akcijam in s širjenjem svojih umetniških zbirk. K razgibanemu dogajanju so pripomogle tudi razprave v številnih strokovnih publikacijah.

 

Razstava Novi prostori, nove podobe s presekom skozi pomembnejše razstave, dogodke in prostore tistega časa omogoča vpogled v živahno slovensko umetnostno sceno osemdesetih let. Izpostavlja razstave in razstavišča, kot so Forma viva, Murin park skulptur, Jugoslovanski bienale male plastike, Koroški likovni bienale, Obalne galerije Piran, Galerija Študentskega kulturno-umetniškega centra - ŠKUC, Trajni delovni skupnosti samostojnih kulturnih delavcev Equrna in DESSA, EKO - Jugoslovanski trienale Ekologija in umetnost, BIO - Bienale industrijskega oblikovanja ter Mednarodni bienale tapiserije.

 

Razstava je del širšega projekta OSEMDESETA, ki sodi v petletni program Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989; tega vodi konfederacija muzejev Internacionala. Podpirata ga Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Program Kultura Evropske unije.

 

Podpora:

 

Podnapisi k fotografijam

Galerija Equrna, razstava Slika je ruševina, ki se gradi, avtorska razstava po izboru Ješe Denegrija, 1985, arhiv Galerije Equrna.

Galerija Dessa, razstava ob 100. številki revije AB, 1989, arhiv Damjana Galeta. Foto: Damjan Gale.

 
Priporočamo