MG+MSUM

U3 | Marko Batista: Fluidni delci vulkanskega pepela
#
#
#

Marko Batista

Fluidni delci vulkanskega pepela

zvočna skulptura, 2016

 

Avtor raziskuje percepcijo skozi fizikalne lastnosti elektronskega zvoka v odnosu do okolja, v katerem je ustvarjen. Zvočna skulptura je sestavljena iz modulov, ki temeljijo na eksperimentalni elektro-kemijski fiziki. Celoten sistem tvori hibridno elektro-akustično okolje, ki beleži arhitekturo zvoka v prostoru.

Električni impulzi potujejo skozi vrsto kemičnih tekočin, vulkanskega pepela in se združujejo v zvočne dražljaje. Avtor sproža vprašanja o strukturi materije v zvezi z molekularno stabilnost samega vesolja. Skulptura oddaja dinamičen izbor frekvenčnih valov, ki se spreminjajo glede na nihanje vrednosti med električnimi in kemičnimi procesi v prisotnih reagentih, skozi katere sistem postaja živi organizem z estetiko tako imenovanega "prostorskega zvoka" .

 

 

Umetnikova domača stranmicrorobotic.wordpress.com

 

Marko Batista

Tehnosublimno v DIY-elektroniki

Odlomek iz: Ida Hiršenfelder, »MicroRobotic Machines«, v: Andreja Hribernik, Ida Hiršenfelder, Jurij Krpan, Luka Zagoričnik, Marko Batista: začasni objekti in hibridni prostori (Ljubljana: Aksioma - Zavod za sodobno umetnosti  & Slovenj Gradec: Koroška galerija likovnih umetnosti, 2014), str. 61-65. [PDF]