MG+MSUM

2005-2015 | Maruša Sagadin: Extra Extra Elle (Bergisel) / 0-Two-Shoe
Les, barva, 2014 / Kartonast valj, lepilno polnilo, les, barva, 2015
#
#
#
#
#

Maruša Sagadin: Extra Extra Elle (Bergisel)

Les, barva, 2014

 

 

Instalacija Extra Extra Elle je nastala v Innsbrucku v Avstriji, kjer je Zaha Hadid, doslej edina ženska prejemnica ugledne Pritzkerjeve nagrade za arhitekturo, zgradila vizionarske strukture, kot je smučarska skakalnica na Bergislu. Njene stavbe se gibljejo v prostoru med arhitekturo, kiparstvom in oblikovanjem.


V mojih skulpturah odmeva besednjak arhitekture. Materiale, kot so les, kovino, stiropor, razstavljam v surovem stanju ali jih prebarvam s pastelnimi barvami. Površine, ustvarjene z osnovnimi gradbenimi materiali, posnemajo beton in kamen. Pare lesenih čevljev na podstavkih bi lahko razumeli bodisi kot abstraktne objekte, kot uporabne čevlje z debelim podplatom, ali kot modne dodatke, ki naj služijo kot orodja za samoopolnomočenje, utemeljena na vprašanjih arhitekture in spola.

 

Tudi naslova “Bergisel” in “0 – Two-Shoe” poudarjata sklicevanje na fluidno arhitekturo. Prek naslova v delo uvajam besedni vidik in tako prevprašujem vse večje preoblikovanje urbanega prostora, pa tudi politiko, ki v prizadevanju za pozornost tekmuje s trendovsko, zvezdniško arhitekturo, namenjeno predvsem turistom.

 

 

Maruša Sagadin: 0-Two-Shoe

Kartonast valj, lepilno polnilo, les, barva, 2015

 

______________________________

Maruša Sagadin (1978) je doštudirala arhitekturo na Tehniški univerzi v Gradcu (2004), v letih 2005 – 2010 pa je na dunajski Akademiji za likovno umetnost študirala performativno umetnost in kiparstvo. 

 

Umetničina domača stranmarusa.sagadin.at