MG+MSUM

PREGLEDNA RAZSTAVA | Miki Muster
01. oktober 2015 — 08. november 2015
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Fotografije: Anže Buh in Dejan Habicht

 

Strip.art.nica Buch in Zavod Strip art v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, pripravlja pregledno razstavo pionirja slovenskega stripa in animiranega filma Mikija Mustra.

 

Miki Muster (Murska Sobota, 1925) je začetnik slovenskega stripa in eden najuspešnejših avtorjev stripa in risanega filma. Razstava ob njegovi devetdesetletnici bo pokazala celovito produkcijo obsežnega opusa stripa, slikanic, risank, reklam, karikature in kiparstva, ki ga zaznamujejo tehnična brezhibnost in vsebinska razgibanost. Čeprav je končal študij kiparstva na Akademiji v Ljubljani, ga je bolj zanimala risba. Ta  je z leti dozorevala in se spreminjala, karakter njegovih junakov se je oblikoval in dobival nove poteze. Dogodivščine stripovskih junakov Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika je v petdesetih in šestdesetih letih objavljal v Slovenskem poročevalcu. Želja po raziskovanju in ukvarjanju z risanim filmom ga je popeljala v München, kjer je leta 1973 pri Bavaria filmu začel animirati serijske filme. Ko je sredi sedemdesetih let srečal Guillerma Mordilla, humorista in karikaturista, je nastala serija štiristotih risanih filmov, v skupni dolžini skoraj štiristo minut. Ta serija je imela izreden uspeh in so jo predvajali tako rekoč po vsem svetu. Muster-Mordillove so risanke odkupili televizijski studiji iz tridesetih držav. Prav tako se je uspešno lotil tudi filmov o Nicku Knattertonu po istoimenskem stripu Manfreda Schmidta. Miki Muster je v Nemčiji ostal do leta 1990, po letu 1967 pa so njegovo produkcijo zaznamovali reklamni spoti in politična karikatura.

 

V času razstave bo potekalo več dogodkov. 

Zaradi spremljevalnih dogodkov ob četrtkih bo muzej odprt za javnost med 10. in 19. uro.

 

Za odrasle in otroke ob četrtkih ob 19:00 uri:
08. oktober – Pavle Ravnohrib – Filmski Prešeren recitira Prešerna za Prešernovega nagrajenca

15. oktober – Adi Smolar – Kantavtorski nastop Rad imam življenje in stripe
22. oktober – Blues Kitchen – Gašper Buh, Marek Fakuc in Janez Cucek preigravajo blues in rock
29. oktober – Jernej Kuntner – Urica z Mercatorijem, Pšemekom… in Butnskalo

Obiskovalce četrtkovih dogodkov prosimo, da si razstavo ogledajo pred dogodkom!

 

Za otroke in odrasle ob sobotah ob 10:00 uri:
03. oktober – Gledališče Toneta Čufarja Jesenice  – Igrica z Zvitorepcem, Trdonjo in Lakotnikom

10. oktober – Igor Ribič – Risarske karaoke
17. oktober – Matej de Cecco in Matej Lavrenčič – Stripovska delavnica (vsa mesta na delavnici so že zasedena)
17. oktober – Lutkovna predstava Ježek na obisku
24. oktober – Andrej Rozman Roza – Literarno gledališki nastop

 

Vsi spremljevalni dogodki so brezplačni.

 

Posladek za odprtje razstave in darila so prispevali Medex, Gorenjka, Šumi, Petlja d.o.o. in Abanka.

 

 

Miki Muster je pionir slovenskega stripa in eden najuspešnejših ustvarjalcev na področju stripa in risanega filma. Deloval je kot animator, ilustrator, stripar, kipar, novinar in filmski režiser. Njegovi najbolj znani stripovski junaki so Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik, ki so nastopili v kar 43 epizodah. Dogodivščine svojih stripovskih junakov je v letih med 1952 in 1973 objavljal v Slovenskem poročevalcu, kjer je bil zaposlen kot novinar in ilustrator. Pozneje so bile še večkrat ponatisnjene v knjižni obliki. Priznan je kot avtor otroških slikanic Medvedek Neewa, Lupinica, Čebelica Maja, Stezosledec, Snežek, Skozi pustinje in goščavo in številnih drugih. Leta 1973 se je v Münchnu začel ukvarjati z risanim filmom. Znamenita je svetovno znana serija risanih filmov, ki jo je Muster izpeljal po idejah francoskega karikaturista argentinskega rodu Guillerma Mordilla. Ustvaril je tudi nekaj večminutnih risank za otroke. V obdobju od 1967 do 1990 so njegovo ustvarjanje zaznamovali reklamni spoti (reklama Zajčkov Cik-Cak, bonboni Visoki C, Čunga Lunga, Jelovica, Viki krema, Medex, Pomurske mlekarne in Pips). Leta 2014 je prejel odlikovanje srebrni red za zasluge za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa. 7. februarja 2015 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

 

Fotografije: Anže Buh

 
Priporočamo