MG+MSUM

ZADNJE VODSTVO | Po razstavi Mikija Mustra
08. november 2015 | 16:00
#

Vabimo vas na zadnje javno vodstvo po pregledni razstavi pionirja slovenskega stripa in animiranega filma Mikija Mustra v nedeljo, 8. november 2015, ob 16.00 uri. Vodila bo Kaja  Rožman.

 

Za več informacij o spremljevalnem programu razstave PREGLEDNA RAZSTAVA | MIKI MUSTER.

 

Razstavo sta pripravila Strip.art.nica Buch in Zavod Strip art v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM.

 

Miki Muster (Murska Sobota, 1925) je začetnik slovenskega stripa in eden najuspešnejših avtorjev stripa in risanega filma. Razstava ob njegovi devetdesetletnici bo pokazala celovito produkcijo obsežnega opusa stripa, slikanic, risank, reklam, karikature in kiparstva, ki ga zaznamujejo tehnična brezhibnost in vsebinska razgibanost. Čeprav je končal študij kiparstva na Akademiji v Ljubljani, ga je bolj zanimala risba. Ta  je z leti dozorevala in se spreminjala, karakter njegovih junakov se je oblikoval in dobival nove poteze. Dogodivščine stripovskih junakov Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika je v petdesetih in šestdesetih letih objavljal v Slovenskem poročevalcu. Želja po raziskovanju in ukvarjanju z risanim filmom ga je popeljala v München, kjer je leta 1973 pri Bavaria filmu začel animirati serijske filme. Ko je sredi sedemdesetih let srečal Guillerma Mordilla, humorista in karikaturista, je nastala serija štiristotih risanih filmov, v skupni dolžini skoraj štiristo minut. Ta serija je imela izreden uspeh in so jo predvajali tako rekoč po vsem svetu. Muster-Mordillove so risanke odkupili televizijski studiji iz tridesetih držav. Prav tako se je uspešno lotil tudi filmov o Nicku Knattertonu po istoimenskem stripu Manfreda Schmidta. Miki Muster je v Nemčiji ostal do leta 1990, po letu 1967 pa so njegovo produkcijo zaznamovali reklamni spoti in politična karikatura.

Priporočamo