MG+MSUM

MG+MSUM | Novosti v knjigarnah ob razstavi Aleksandre Vajd

Alekdandra Vajd, Hynek Alt: My Left Hand
katalog, 2014
25 € 

My Left Hand je zaznamovala transformativno spremembo pristopa, ki ga je Altu in Vajd prineslo leto 2006. Politika podob je politika razdalj, iluzij in večpomenskosti, ki se ne potrebuje razkošno proglašati, ampak je vedno prežeta z eleganco, nežnostjo, igrivostjo ali pa arhetipskostjo podob, s čimer nas Alt in Vajd nagovarjata ob fotografijah optičnih iluzij, jamskih razgledov, med simulacijo meteoroloških pojavov, ali pa ko fotografijo snameta s stene in jo razstavila v prostoru kot tridimenzionalen objekt.

 

Aleksandra Vajd, Hynek Alt: MANUS MANU LAVAT
serija fotografij
15,00

 

Aleksandra Vajd: Various Pictures
katalog, 2004
10

Katalog s spremnimi besedili Vasje Nagyja, Stojana Pelka in Lare Štrumej, je izšel ob razstavi Razne slike v koprski Galeriji Loža. Poleg besedil katalog obsega podobe avtoričinega očeta, ki jih je ustvarila iz njegovih že obstoječih fotografij. Iz izvirnih fotografij iztrgani obrazi očeta so v njenih preslikavah in povečavah izgubili podobnost z njegovimi individualnimi fiziognomičnimi potezami.

 

Aleksandra Vajd: Brez naslova
fotografska knjiga, 2004
25,00
/ 80,00(z originalno fotografijo s podpisom avtorice)

Knjiga obsega dela istoimenskega ciklusa - črno-bele fotografije avtoričinega očeta. Avtorica se je očetu posvečala daljše obdobje, v konceptualno premišljeno celoto brez naslova pa je svoje podobe očeta nanizala leta 2003, kmalu po in zaradi njegove smrti. Stalnica vseh podob je upodobljenčevo nemočno telo, zleknjeno čez posteljo. Razstavljene fotografije, sicer del instalacije, temeljijo na podobnostih in različnostih, ki se vzpostavljajo v isti življenjski situaciji.

 

Aleksandra Vajd: MALE NAME SELLS ME
fotografska knjiga, 2020
29,00

Večjezična (češčina in angleščina) fotografska knjiga umetnic Aleksandre Vajd in Jimene Mendoze vključuje pesem Petra Borkovca, grafično pa jo je oblikovala Adéla Svobodová. Glavni cilj knjige je zajeti sodelovanje umetnic, ki sta v kontinuiranem procesu kopiranja, preobrazb in izmenjav, podaljševanj, istosti in sočasnih razlik, razvili skupno, a nasprotujočo si prakso, ki poudarja, kaj je čutno in nevidno, ter zamegljuje meje med kavzalnostjo ter naključjem, medijem in avtorstvom, podporniki in podprtim.