MG+MSUM

MG+ | Valvasorjeva nagrada za razstavo Od blizu


VALVASORJEVA NAGRADA JE POTRDILA PRIZADEVANJA AVTORJEV RAZSTAVE OD BLIZU: OHRANJANJE, VAROVANJE IN KONSERVIRANJE-RESTAVRIRANJE DEL MODERNE IN SODOBNE UMETNOSTI

 

Na Svetovni dan muzejev je Slovensko muzejsko društvo podelilo tradicionalne Valvasorjeve nagrade in priznanja, s katerimi širši slovenski javnosti predstavi najbolj odmevne projekte v minulem letu. Komisija je presodila, da je razstava Od blizu tako pomemben in kvaliteten dosežek v slovenskem muzealstvu, da si zasluži Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke. Plod desetletnega dela več ustanov iz dveh držav je avtorska skupina mag. Nada Madžarac, prof. mag. Tamara Trček Pečak in mag. Mirta Pavić postavila na ogled v Moderni galeriji od 22. decembra 2022 do 16. aprila 2023.

Razstava Od blizu je rezultat proučevanja, konserviranja-restavriranja ter preventivne zaščite modernih in sodobnih umetniških del tudi skozi ozaveščanje in izobraževanje strokovne in širše javnosti z vključevanjem vseh generacij kot tudi ranljivih skupin. V ta namen so nastale tehnološke študije namenjene dotikanju, video filmi, animacije in interaktivne igrice.

Mednarodna razstava je odstirala raznolikost v pristopih reševanja modernih in sodobnih umetnin. S poslanstvom ozaveščanja najširše javnosti – vseh generacij in tudi ranljivih skupin, so avtorice razstave izpostavile etična vprašanja, rezultate naravoslovnih raziskav, tehnologijo nastajanja umetnin ali razloge za nastale poškodbe, konservatorsko-restavratorske posege, včasih pa rešitve povezane s preventivno konservacijo. Zastavljen okvir je obiskovalcem omogočal, da so si lahko ogledali številna dela kultnih slovenskih in hrvaških umetnikov, s pomočjo izdelanih kopij pa so se lahko seznanili z različnimi tehnikami in načini, ki jih umetniki uporabljajo pri svojem delu. Razstavo spremlja katalog, vsebine pa bodo podrobneje razložene v trojezični znanstveni monografiji, ki bo osvetlila konservatorsko-restavratorske postopke, izzive in dileme na področju moderne in sodobne umetnosti. 

Osnovni koncept postavitve v Moderni galeriji so avtorji razstave nadgradili z inovativnimi pristopi, ki upoštevajo, kako umetnost približati različnim kategorijam obiskovalcem. Večplastne predstavitve artefaktov so omogočale lažje razumevanje in doživljanje predstavljenega ter so bile dostopne tudi ranljivim skupinam prek tipanja, poslušanja in čutenja tistega, kar praviloma ob občudovanju slikarskih in kiparskih del podoživljamo le z očmi. Razstave je opozorila tudi na pomen izobraževanja širše javnosti o možnih načinih varovanja dediščine, ki sodijo na področje preventivne konservacije in lahko veliko pripomorejo k daljšemu obstoju umetnin. 

Moderno galerijo je v času trajanja razstave obiskalo 12.140 obiskovalcev, ki so si na skupno 800 kvadratnih metrih v štirih dvoranah ogledali skrbno pripravljeno postavitev. Spodnja dvorana Moderne galerije je bila namenjena aktivnostim obrazstavnega programa (Atelje RES od blizu), ki je nadgradil vodstva avtoric in avtorjev po razstavi, nekatera s praktičnim zaključkom slikarskih tehnoloških skrivnosti za odrasle (Do meja dopustnega) kot tudi za mlajše. Pripravili smo utrinke konservatorsko-restavratorskih ateljejev, delavnice s predavanji, demonstracije, sobotne delavnice za otroke (V nedokončani zgodbi), ter delavnice za otroke z oviranostmi (Ajkec z drobnogledom). Po dogovoru smo izvajali vodstva ali delavnice za šole in tudi za ranljive skupine kot tudi delavnice za prilagoditve slepim in slabovidnim. 

Vodje projekta / Avtorska skupina: mag. Nada Madžarac, Moderna galerija, Ljubljana; prof. mag. Tamara Trček Pečak, UL ALUO; mag. Mirta Pavić, MSU Zagreb

V kompleksnem projektu Od blizu se je povezalo kar šest partnerskih ustanov, in sicer tri nosilne ustanove: MG+MSUM Ljubljana, UL ALUO in MSU Zagreb ter pridružene: UL FKKT, ZVKDS RC in ALU Zagreb. Pri projektih, katerih rezultati so pripomogli h končni podobi predstavljenega, so sodelovali tudi kolegi in študentje z drugih fakultet Ljubljanske univerze (NTF, PEF, FF, AGRFT), z zagrebških fakultet UMAS in FBF ter Atelje Vasko Lipovac v Splitu in Center za forenzične preiskave, raziskave in izvedenska mnenja Ivan Vučetić v Zagrebu. 

Povezave:

Postavitev razstave
Odprtje razstave
Atelje RES Od blizu (Obrazstavni program)
Otroški programi
Virtualni sprehod po razstavi
Katalog

 

 
Priporočamo