MG+MSUM

MG+MSUM | MEDNARODNI MUZEJSKI DAN | 2023



Na mednarodni muzejski dan, 18. maja 2023, vas vabimo k brezplačnemu obisku razstav v Moderni galeriji MG+ in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova +MSUM.


Vabimo vas na 

uradno otvoritev razstave plakatov na Muzejsko ploščad Metelkova | 18. maj 2023 ob 13. uri (oglejte si knjižico plakatov)

in

javno vodstvo po razstavi Vaje v zbirki | 18. maj 2023 ob 17. uri | vodi Kristjan Sedej

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

Mednarodni dan muzejev 2023 bo osredotočen na trajnostni razvoj muzejev in dobro počutje v muzejih s temo MUZEJI, TRAJNOSTNI RAZVOJ IN DOBRO POČUTJE.

Muzeji ključno prispevajo k dobremu počutju in trajnostnemu razvoju naših skupnosti. Kot zaupanja vredne ustanove in pomembne niti v našem skupnem družbenem tkivu so v edinstvenem položaju za ustvarjanje učinka, ki spodbuja pozitivne spremembe. Muzeji lahko na številne načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja: od podpore podnebnim ukrepom in spodbujanja vključevanja, do boja proti socialni izolaciji in izboljšanja duševnega zdravja.

Kot je poudarjeno v resoluciji ICOM "O trajnostnem razvoju in izvajanju Agende 2030, ki spreminja naš svet" (Kjoto, 2019), imajo vsi muzeji pomembno vlogo pri oblikovanju in ustvarjanju trajnostne prihodnosti, kar lahko storijo z izobraževalnimi programi, razstavami, povezovanjem s skupnostmi in raziskavami.

Mednarodni dan muzejev od leta 2020 vsako leto podpira izbrane cilje iz sklopa ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Leta 2023 se bomo osredotočili na:

Globalno zdravje in dobro počutje: zagotoviti zdravo življenje in spodbujati dobro počutje za vse v vseh starostnih obdobjih, zlasti v zvezi z duševnim zdravjem in socialno izolacijo.

Podnebni ukrepi: sprejeti nujne ukrepe za boj proti podnebnim spremembam in njihovim posledicam ter sprejeti nizkoogljične prakse na severni polobli in strategije za blažitev podnebnih sprememb na južni polobli.

Življenje na kopnem: Zaščita, obnova in spodbujanje trajnostne rabe kopenskih ekosistemov, okrepitev glasov domorodnih voditeljev in ozaveščanje o izgubi biotske raznovrstnosti.

18. maja spodbujamo vse člane civilne družbe, da se združijo in uresničijo ves transformativni potencial, ki ga imajo muzeji za trajnostni razvoj in blaginjo!

ICOM Slovenija