MG+MSUM

MEDNARODNA KONFERENCA | Umetnost in država v moderni Srednji Evropi (18. – 21. stoletja)

Filozofska fakulteta, Univerza v Zagrebu

30. junij – 3. julij 2021

 

Poskusi podrobnejšega raziskovanja in definiranja odnosov in medsebojnih vplivov med državnimi organi in umetniško produkcijo, komunikacijo, izobraževanjem in sprejemanjem že desetletja tvorijo pomemben del številnih raziskav v različnih akademskih disciplinah, kot so umetnostna zgodovina, zgodovina , antropologija, sociologija, izobraževanje itd. Cilj konference je ponuditi vpogled v sedanje znanje in interpretacije teh odnosov od 18. stoletja do danes, tj. njihov vpliv na umetniško produkcijo, javne kulturne in umetniške ustanove ter izobraževanje. V vseh teh kontekstih izraz "država" pomeni politično organizirano telo ljudi, ki običajno zaseda določeno ozemlje, in politično organizacijo takega telesa (slovar Merriam Webster).

 

PROGRAM [PDF]

Predavanja bodo potekala v angleščini na spletnu.

 

Marko Jenko bo 1. julija 2021, ob 15:15 uri predstavil svojo intepretacijo del poljskega slikarja Andrzeja Wróblewskega, ki je leta 1956 obiskal tudi Slovenijo v predavanju z naslovom The Waiting Room Fantasy, or, Art as Symptom (Fantazma čakalnice ali
umetnost kot simptom
), izhajajoč iz lansko razstavo v Moderni galeriji Andrzej Wróblewski, Čakalnica.

 

V knjigarnah Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova je še vedno na voljo katalog razstave, ki ga je izdala založba Hatje Cantz.

Priporočamo