MG+MSUM

MG+MSUM | NAGRADA IGORJA ZABELA 2020 Zdenki Badovinac

Foto: Igor Andjelić

 

Slavnostna podelitev Nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2020, 4. decembra 2020, ob 20. uri v avditoriju Moderne galerije. Dogodek je potekal prek spletnega prenosa v živo v angleščini. 

 

Žirija podeljuje nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2020 Zdenki Badovinac, kuratorki, umetnostni zgodovinarki in piski ter direktorici ljubljanske Moderne galerije. Na bienalni slavnostni prireditvi v Ljubljani bo Zdenka Badovinac nagrajena za izreden institucionalni vodstveni doprinos v vlogi direktorice Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) v Ljubljani, za radikalno kuratorsko delo ter pomembne tekstovne in uredniške prispevke k mednarodnemu diskurzu o geopolitiki sodobne umetnosti vzhodne Evrope in globalne umetnostne zgodovine. Štipendije Igorja Zabela prejmejo Slavčo Dimitrov, Katalin Erdődi in Ivana Bago.

Nagrada Igorja Zabela za kulturo in teorijo se za izjemne dosežke podeljuje kustosom, umetnostnim zgodovinarjem, teoretikom, piscem in kritikom, katerih delo podpira, razvija ali raziskuje področje vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

Nagrada je pobuda ERSTE sklada z Dunaja, ki jo od leta 2008 bienalno podeljuje z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo. Nagradni sklad, ki znaša kar 76.000 eur, uvršča nagrado Igorja Zabela med najprestižnejša priznanja za kulturne dejavnosti na področju srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

Žirija nagrade Igorja Zabela 2020 Zdenko Badovinac prepoznava kot eno najpomembnejših in najbolj zavzetih lokalno zasidranih in globalno povezanih akterjev na področju kulturne produkcije v zadnjih desetletjih. Zdenka Badovinac je na mesto direktorice Moderne galerije stopila leta 1993. Po besedah žirije je od prevzema vodstva ter z inovativnimi kuratorskimi pristopi Moderno galerijo razvila v eno najnaprednejših, kritičnih in referenčnih umetnostnih institucij na svetu. Žirija obenem izpostavlja njen doprinos k novim paradigmam v umetnostni teoriji, politikah umetnosti, kuratorstvu, razstavnih praksah, institucionalni kritiki in strategijah solidarnosti znotraj (institucionalnega) polja sodobne umetnosti. Njeni izjemni dosežki dokazujejo, da ključni subverzivni potencial za radikalne spremembe ne tiči le v strokovnem znanju, ampak enako tudi v prepletu ekspertize z osebno predanostjo, čutom za solidarnost in zavzetostjo za tkanje zavezništev.


Utemeljitev žirije

Poleg glavne nagrade podeljene tudi štipendije
Prejemnika glavne nagrade in dveh štipendij izbere tričlanska mednarodna žirija na osnovi predlogov 10 nominatorjev, tretjo štipendijo pa podeli aktualni nagrajenec.

Letošnja prejemnika štipendije Igorja Zabela po izboru žirije sta:

  • Slavčo Dimitrov (Skopje), aktivist, kulturni teoretik in kurator, za izjemen doprinos k preosmišljanju kulturnega in družbenega življenja, ki v ospredje svoje vizije postavlja pravice in boje LGBTQIA+ in žensk v regiji Zahodnega Balkana.
  • Katalin Erdődi (Dunaj/Budimpešta), kuratorka, dramaturginja in kulturna delavka, na podlagi svoje v lokalno okolje vpete in vključujoče kuratorske prakse, ki jo odlikujejo širina, kritična refleksija in igrivost.


Prejemnico tretje štipendije je izbrala nagrajenka. Zdenka Badovinac štipendijo podeljuje Ivani Bago (Zagreb), kuratorki, umetnostni zgodovinarki in piski, za odličnost in vztrajnost pri umetnostnozgodovinskem raziskovanju, pisanju in razstavljanju jugoslovanske in vzhodnoevropske umetnosti.



Žirija in nominatorji 2020

Žirija Šejla Kamerič, umetnica, Sarajevo; Antony Gardner, umetnostni zgodovinar, Oxford; Franciska Zólyom, kuratorka in direktorica GfZK – Muzeja sodobne umetnosti, Leipzig.

Nominatorji Pawel Althamer, umetnik, Varšava; Nataša Petrešin-Bachelez, kuratorka, piska o umetnosti in urednica, Pariz/Ljubljana; Vjera Borozan, umetnostna zgodovinarka in kuratorka, Praga; Mira Gakjina, kuratorka in direktorica Muzeja sodobne umetnosti, Skopje; Herwig Höller, pisec o umetnosti, Moskva/Gradec; Eva Khachatryan, kuratorka, Erevan; József Mélyi, umetnostni zgodovinar in kritik, Budimpešta; Deimantas Narkevičius, umetnik, Vilna; Sven Spieker, urednik, ARTMargins; Raluca Voinea, kuratorka, Bukarešta

 


Spremljevalni program podelitve nagrade

Ves svet kot naš svet, mednarodna konferenca 3.–4. december 2020, 15.00–17.00, Moderna galerija, Ljubljana in spletni prenos

Mednarodna konferenca Ves svet kot naš svet, zasnovana v sodelovanju z Moderno galerijo, se posveča ponovnemu premisleku univerzalnega v času globalnega kapitalizma in pandemije, da bi na novo razmislili skupno prihodnost in pojavnost umetnosti v svetu, ki (še) ni naš svet. Z nami bodo: T. J. Demos, Suely Rolnik, ruangrupa, Apolonija Šušteršič, Alberto Toscano in Alenka Zupančič.


Borderline sindrom in obrambne energije, razprava 27. november 2020, 18.00, Kino Šiška, Ljubljana in spletni prenos

Letošnji program odpira razprava Borderline sindrom in obrambne energije. Z njo obeležujemo 20. obletnico Evropskega bienala sodobne umetnosti Manifesta 3 v Ljubljani, ki jo je koordiniral Igor Zabel. Z gostjami Šejlo Kamerić, Renato Salecl in Kathrin Rhomberg se vračamo k osrednji temi tega bienala, da jo osvetlimo z gledišča današnje realnosti.

 

Iz medijev

Polona Balantič, "Zdenka Badovinac – dobitnica nagrade Igorja Zabela", Podoba podobe, kulturnoumetniški program RTV Slovenija, 11. januar 2021

 
Priporočamo