MG+MSUM

NOVOSTI | Maj in junij 2020

 

Heritage and Debt

Art in Globalization

Če je evropski modernizem temeljil na novem - na preseganju preteklosti, pogosto s pripisovanjem »tradicionalnim« družbam Globalnega juga, globalna sodobna umetnost reanimira preteklost kot vir sedanjosti. Glede na to, kaj globalizacija pomeni za sodobno umetnost, David Joselit trdi, da ustvarjalna uporaba tradicije umetnikov z vsega sveta služi kot sredstvo za boj proti zapuščini moderne umetnosti evrocentrizma.

 

Think Tank Aesthetics

Midcentury Modernism, the Cold War, and the Neoliberal Present

Pamela Lee v razmišljanju o estetiki Think Tank izsledi zapletena srečanja med možganskimi trgi hladne vojne in umetnostjo tiste dobe. Lee prikazuje, kako so pristopi in metode možganskih centrov - vključno s sistemsko teorijo, operativnimi raziskavami in kibernetiko - utirali pot za svojevrsten žanr modernizma srednjega veka in postavili pogoje za sodobni neoliberalizem.

 

Haunted Bauhaus

Occult Spirituality, Gender Fluidity, Queer Identities, and Radical Politics

Umetniška zgodovinarka Elizabeth Otto v Haunted Bauhausu osvobaja zgodovino Bauhausa in razkriva gibanje, ki je bistveno bolj raznoliko in paradoksalno, kot je bilo prej domnevno. Otto sledi presenetljivim usmeritvam, da se šola ukvarja z okultno duhovnostjo, fluidnostjo spolov, queer identitetami in radikalno politiko. Bauhaus, nam pokaže, nas preganjajo te neštete zgodbe.

 

Drone Art

The Everywhere War as Medium

Kaj se zgodi, ko dron vstopi v galerijo ali se pojavi na zaslonu? Kateri pragovi so prestopani, ko to vojno orožje zavzema vsakodnevno vizualno kulturo? Ta vprašanja se pojavljajo z vse večjo rednostjo od pojava vojne proti terorizmu, ko so se droni začeli seliti na civilne platforme filma, fotografije, montaže, kiparstva, performansa in gledališča.