MG+MSUM

PUBLIKACIJA MESECA | Stojan Kerbler & Hello World

Meseca decembra izpostavljamo dve publikaciji. Katalog Stojan Kerbler je izšel ob avtorjevi retrospektivni razstavi v Moderni galeriji + katalog Hello World. Revising a Collection, ki je izšel ob istoimenski razstavi, letos v enem od osrednjih berlinskih muzejsko-galerijskih prostorov Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart.

 

 

Ob razstavi Stojan Kerbler: Retrospektiva je v Moderni galeriji izšel obsežen katalog, ki na 160 straneh prinaša pregled Kerblerjevih fotografij, od poznih petdesetih let minulega stoletja do leta 2014. Razstavni katalog prinaša tudi tri izvirna besedila, nastala za to priložnost: publicistke Alenke Puhar, pisatelja in pesnika Aleša Štegra in Lare Štrumej, kustosinje razstave.

Naslov

Urednica

 

Stojan Kerbler

Lara Štrumej

Tip

Izdajatelj, leto

Opis, jezik

 

Katalog ob razstavi

Moderna galerija, Ljubljana, 2018

158 str. : ilustr. ; 27 cm, slovenski, angleški 

   

ISBN 978-961-206-136-4 : 28 EUR
COBISS.SI-ID: 296441344

 

Povzetek: "Pričujoča retrospektiva je prvi tako obsežen pogled v nizu njegovih razstav. Zajema širok časovni razpon Kerblerjevega ustvarjanja, od poznih petdesetih let minulega stoletja do leta 2014. Posamični cikli se na razstavi nizajo kronološko: začnejo se v prvi dvorani z najzgodnejšimi, javnosti do zdaj neznanimi fotografijami domačinov s Ptujske Gore s konca petdesetih let, v katerih so že vidni zametki njegovih poznejših ustvarjalnih odločitev, potem sledijo fotografije iz njegovega študijskega obdobja v Ljubljani (1960-1964), ko so ga pritegovali drobni dogodki v življenju malega človeka, in Portreti s ptujskih ulic, ko so nastali nekateri njegovi prvi antološki portreti otrok. Osrednja dvorana je namenjena cikloma, ki pomenita Kerblerjev ustvarjalni zenit, to sta Haložani in Koline. Razstava nato prek portretov fotografov in t. i. tovarniških fotografij preide k zadnjemu pomembnejšemu ciklu Dvorišča, v katerem so Kerblerja pritegnile sledi časa, naplastene na fasadah hiš starodavnega Ptuja."

 

 

 

Ob razstavi Hello World. Revising a Collection, ki je bila letos na ogled v enem od osrednjih berlinskih muzejsko-galerijskih prostorov Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, je izšla istoimenska publikacija, ki vsebuje preko 400 strani. Publikacija izčrpno dokumentira razstavo s predstavitvami in teksti so-avtorja razstave in direktorja Nationalgalerie Staatliche Museen zu Berlin Uda Kittelmanna ter vodje razstavišča Hamburger Bahnhof– Museum für Gegenwart Gabriele Knapstein s so-avtorji ter petih povabljenih gostujočih kustosov. Gostujoči kustosi: Zdenka BadovinacEugen BlumeClémentine DelissNatasha Ginwala in Azu Nwagbogu so s svojimi specifičnimi geo-političnimi konteksti dopolnili razstavo, ki je temeljila na zbirki berlinske Nationalgalerie. Razstava z deli iz zbirk Moderne galerije, poimenovana Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte, je predstavljala pretežno izbor del vzhodnoevropskih povojnih avantgard iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+ in nekaterih drugih javnih in zasebnih zbirk, njena kustosinja, Zdenka Badovinac pa je tudi avtorica istoimenskega teksta v katalogu.

 

Razstava Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte je od 15. novembra 2018 do 17. februarja 2019 na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.