MG+MSUM

Življenja spomenikov: Druga svetovna vojna in javni spomeniki v Sloveniji 1945-1980

 

Študentsko dokumentarno razstavo Življenja spomenikov, ki je na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, odslej spremlja tudi dvojezični katalog Življenja spomenikov: Druga svetovna vojna in javni spomeniki v Sloveniji 1945-1980, ki bo na voljo v knjigarnah Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova od 8. februarja. Katalog prinaša besedila o izbranih spomenikih ter bogato slikovno in dokumentarno gradivo.

 

Z obravnavo konkretnih spomenikov so se študenti poskušali približati njihovemu dejanskemu bivanju. Izbrani deli seminarskih nalog pokažejo, da življenja spomenikov niso niti monotona niti preprosta. Spomenik pogosto nastaja v zelo zapletenem in dolgotrajnem, večletnem ali celo večdesetletnem procesu. Potem si lahko v kar hitrem zaporedju sledita obdobji najprej sprejetosti ali celo navdušenja in nato ohlajenega, distanciranega odnosa do spomenika, ki se mu pridružujejo celo zavračanje in skrunitve. V nekakšnem nenavadnem nasprotju s pogosto monumentalnim in nepremagljivim videzom ostaja spomenik zaradi izpostavljenosti v javnem prostoru vselej dostopen, skrajno ranljiv in zelo odvisen od svoje skupnosti.

 

Avtorji besedil so Urška Barut, Tanja Bračun, Živa Brglez, Gregor Dražil, Amadeja Iskra, Maruša Kocjančič, Klemen Kordež, Zala Koren, Katarina Korenak, Hana Ostan Ožbolt, Miha Valant, Julija Zagoršek, Saša Žafran in Beti Žerovc. Uredila sta ga Marko Jenko in Beti Žerovc.

 

Cena kataloga: 8€.

 
Priporočamo